Izvor: RTS, 15.Jun.2023, 05:57

Централно гробље у Београду на клизишту – кише погоршале стање, власници парцела у страху

Проблем клизишта на Централном гробљу постоји дужи низ година и било је више покушаја санације. Последње кише су само погаршале стање, па су власници гробних места били ових дана непријатно изненађени призором који су тамо затекли.
Стрми терен, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << старост гробља, нередовно одржавање, нерешена имовинско-правна питања, према речима надлежних, главни су разлози што на Централном гробљу многи споменици клизе.
"Oно што је тачно јесте да је део тог гробља подигнут на доста специфичном терену, један део су стрме парцеле, постоје подземне воде. Oно што је исто важно рећи, што би суграђани требало да знају, јесте да би старије споменике, односно бетонски део који се налази око хоризонталног дела споменика, било потребно мењати најмање на 20 година", наводи Марина Рачић из ЈКП "Погребне услуге Београд".
"Одржавање не подразумева и санацију клизишта" У Уговору који закупци потписују, уз плаћање годишње таксе од око 1.500 динара, пише да то предузеће одржава гробна места. Међутим, надлежни кажу да одржавање не подразумева и санацију клизишта. Кажу да се грађани могу консултовати са Управом гробља која би помогла у проналажењу извођача радова, али санацију морају да плате из свог џепа.
"Постављање шипова је једино дуготрајно решење у коме наше предузеће има велико искуство и оно се показало као веома добро решење. Они служе са фиксирање надгробног споменика, споменик је фиксиран мало дубље у земљи и не помера се", каже Рачићева.
Подсећа да је ЈКП "Погребне услуге Београд" пре неколико година имало акцију позивања корисника.
"Контактирани су корисници гробних места, баш неких проблематичних парцела које се налазе на тим косинама, нуђена им је ова услуга за стабилизацију, одзив је био девет одсто, отприлике два одсто је уговорило те радове", додаје.
"Санација и компликована и скупа" У Београду има око 1.700 клизишта. За свако се користи другачије решење. Клизиште на Централном гробљу је специфично, кажу стручњаци, али је решење које је предложила Управа скупо.
"Свакако да је то предложено решење најбоље, али и најскупље. Дакле, гледало би се да се то избегне уколико је могуће, треба кренути од довођења свих тих водених путева, кишне канализације у једно исправно стање, јер сведоци смо да не само на гробљима већ у читавом Београду имате проблеме неких слегања објеката, деформација и у већини случајева узрок је једно неодржавање које треба да се држи у исправном стању", наводи Милош Марјановић са Грађевинског факултета.
Очигледно, санација је и компликована и скупа, тако да би надлежни, без обзира на то што није реч о редовном одржавању, морали да се укључе у решавање проблема.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.