Izvor: RTS, 12.Jun.2023, 12:22

Након бројања гласова у Црној Гори, следи сабирање – ко с ким хоће и може

Јучерашње, ванредне парламентарне изборе у Црној Гори обележила је мала излазност бирача – 56,2 одсто, најнижа од увођења вишестраначја. Највише гласова, према прелиминарним резултатима Центра за мониторинг и истраживање, освојио је Покрет "Европа сад", листа предвођена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Милојком Спајићем, следе коалиција "Заједно" окупљена око Демократске партије социјалиста, затим коалиција "За будућност Црне Горе", коју чине три странке некадашњег ДФ-а.
У подели мандата Европа сад би, према прелиминарним резултатима, у новом сазиву скупштине имала 24 мандата, коалиција окупљена око ДПС-а 21 мандат, коалиција За будућност Црне Горе 13, Демократе и УРА 11, а Бошњачка странка шест мандата.

СНП и Демос би у парламенту требало да имају три представника, Албански форум два, Албанска алијанса и Хрватска грађанска иницијатива по једног.
Социјалдемократска партија, Покрет за промјене, Покрет за преокрет, Народна коалиција Сложно и тачка, листе Правда за све и Ми можемо, према овим резултатима, нису прешле цензус.
Предстоје тешки преговори Преговори о новој скупштинској већини тек предстоје, и сматра се да ће бити врло тешки и компликовани.
"Мислим да ће преговори бити доста напорни. Потенцијални конституенти су се поставили са јасним условима, много више него што ће то бити у прилици да раде, попут Европе сад, која заиста жели да направи једну стабилну већину", рекла је др Николета Ђукановић, доценткиња Универзитета Под Горицом.
Питање је, истиче, и шта заправо значи стабилна већина.
"Некада вам је стабилнија већина од 41 него од 51. Дакле, зависи ко ће бити конституенти", рекла је Ђукановићева.
Ниска излазност због засићености бирача Ниска излазност бирача на овим изборима сада се посебно анализира и најчешће објашњава замором, засићеношћу бирача који су јуче, за непуних девет месеци, четврти пут изашли на изборе, али и изневереним очекивањима, јер промене, најављене 2020. осим смене једног режима, нису ишле очекиваном динамиком, а у међувремену су пале и две владе.
Према првим изјавама лидера Покрета Европа сад Милојка Спајића сарадња са ДПС-ом и Грађанским покретом УРА не долази у обзир, али је он такође најавио да ће 44. влада бити формирана врло брзо.
За Црну Гору, исцрпљену двоипогодишњом политичком и институционалном кризом, то би била добра вест.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.