Izvor: RTS, 12.Jun.2023, 05:57

Кијев: Ослобођено четврто село; Руско министарство потписало уговор са чеченским специјалцима

Рат у Украјини – 474. дан. Украјина је саопштава да је ослободила четврто село на југоистоку земље. Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је почела истрага Међународног кривичног суда (МКС) о рушењу бране на Дњепру. С друге стране, севернокорејски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лидер Ким Џонг Ун обећао је јачање сарадње са Москвом, док је руско министарство одбране потписало уговор са групом чеченских специјалних јединица "Ахмат".
Председник Украјине Володимир Зеленски потврдио да је контраофанзива украјинске војске почела.

Украјинске трупе су саопштиле да су поново заузеле село Благодатне у Доњецкој области, што је прво ослобођено насеље од покретања контраофанзиве.
Више од 23.000 домова у 20 насеља у Херсонској области поплављено је након рушења бране Нова Каховка, саопштио је портпарол регионалних служби за ванредне ситуације.
Број људи који су пребачени у болнице након рушења бране порастао је на 77, написао је на Телеграму начелник војно-цивилне управе у Херсону Владимир Салдо, који је навео и да је са поплављених подручја евакуисано готово 7.000 људи.
Кијев тврди да су у недељу три особе погинуле, док је десет рањено, када су руске снаге гранатирале брод који је евакуисао цивиле са поплављене територије Херсона, који је под контролом Украјине.
Рушење бране постаје дугорочна еколошка катастрофа која утиче на воду за пиће, снабдевање храном и екосистеме који досежу све до Црног мора, упозоравају стручњаци.
Док се Кијев и Москва и даље међусобно оптужују за рушење бране Нова Каховка, портпарол украјинског војног сектора "Таврија" Валериј Шершен тврди да је руска војска разнела и малу брану на реци Мокри Јали у Доњецкој области, са циљем да се успори украјинска контраофанзива.
Русија и Украјина су у недељу разменили затворенике - руско Министарство одбране саопштило је да су 94 руска војника пуштена из украјинског заробљеништва, док је Кијев истовремено навео да је у Украјину враћено 95 војника.
Кремљ је саопштио да нема основа за било какав дијалог са Украјином, чак ни предуслова за потенцијалне разговоре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.