Izvor: RTS, 29.Maj.2023, 16:08

Животни атеље између слика и речи

У панчевачком Народном музеју отворена је изложба о Урошу Предићу са предметима из приватне збирке Горана Николића Неузинског из Опова. Реч је о документима , репродукцијама и фотографијама од којих су неке изложене први пут у јавности.
Захваљујући >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << колекционару Горану Николићу Неузинском, који годинама сарађује са Народним музејом, публика из Панчева може да види писма, разгледнице и фотографије из приватног живота великог сликара Уроша Предића. Ту су и репродукције његових дела, али и једна занимљива карикатура уметника. Власнику збирке најдражи је портрет једног свињара из Предићевог родног Орловата.
 "Текст говори о томе како су долазиле орловатске девојке, набељене, накинђурене и тражиле од њега да их сликује, да их портретише. Међутим, он је одабрао сеоског свињара јер он представља архаичног становника Баната", објашњава Горан Николић Неузински.
Урош Предић је волео да путује, па у збирци постоји велики број разгледница из бања, где се лечио, из омиљених италијанских градова, са летовања. Водио је и интензивну коресподенцију са колегама уметницима.
"Међу њима има предмета који нису до сада публиковани, попут писма Вукосави Вуки Велимировић, једној вајарки с којом је водио преписку", каже кустос Димитрије Јованов.
Проучавањем збирке може се сазнати с ким се Предић дружио, каква су му била размишљања о уметности и савременицима.
"То су углавном уметници који су били његови пријатељи, или су му били блиски, попут Стевана Тодоровића, Ђорђа Јовановића, чувеног вајара, Босиљке Валић, која је била доста млађа, Зоре Петровић", наводи кустос Димитрије Јованов.
Незаобилазан део су и експонати из којих се види колико је био везан за своје родно место Орловат, али и Опово и Панчево.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.