Izvor: RTS, 27.Maj.2023, 06:59

На северу КиМ мирно, на прелазима Јариње и Брњак нема застоја

На северу Косова и Метохије, после јучерашњих сукоба косовске полиције и грађана, тренутно је мирно. У сукобима је повређено неколико десетина људи. Косовска полиција се и овог јутра налази у зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, а стране дипломате су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тражиле да приштинске власти обуставе акцију. Јуче су у зградама општина неколико сати били и новоименовани председници. Данас ће бити одржана седница Националног савета за безбедност, којој ће присуствовати и председник Александар Вучић.
На административном прелазу Јариње нема блокада, од јутрос нема гужви и застоја, а путнички и теретни саобраћај се одвијају без проблема, јавља репортер РТС-а.

Гужве је било ноћас због повратка грађана са Космета који су се враћали са скупа "Србија наде" у Београду.
Уобичајена процедура одвија се и за теретни саобраћај који је јуче био у прекиду, јер припадници КПС нису дозвољавали камионима пролаз из, како су рекли, безбедносних разлога.
Идентична ситуација је и на прелазу Брњак.
Мисија Кфора оштро је осудила једностране акте Приштине истичући да је координација између свих актера од суштинског значаја. Земље Квинте позвале су на моментално повлачење полиције и деескалацију сукоба.
Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да се, по наредби председника Републике за подизање борбене готовости, Војска Србије размешта на позицијама ка административној линији.
За 9 сати заказана је седница Националног савета за безбедност којој ће присуствовати и председник државе Александар Вучић.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен, амбасадори САД у Београду и Приштини, комесар за проширење Европске уније, осудили су поступке косовских власти и позвали да се оне одмах зауставе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.