Izvor: RTS, 25.Maj.2023, 11:39

Нови председници општина у Зубином Потоку и Звечану положили заклетву

Измир Зећири и Иљир Пеци из Демократске партије Косова положили су заклетву и преузели дужности председника у општинама Зубин Поток и Звечан, као први председници албанске националности од формирања локалних структура власти у овим срединама под окриљем владе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Приштини.
Измир Зећири је заклетву положио у селу Чабра, насељеним искључиво Албанцима, десетак километара од Зубиног Потока, где је иначе седиште локалне администрације.

Упитан након полагања заклетве где ће му бити канцеларија, Зећири је рекао да ће његово седиште бити читава општина.
Током полагања заклетве, Зећири је рекао да ће своје дужности и овлашћења обављати часно, лојално и у складу са законом, како би свима обезбедио услове за миран живот.
После заклетве, замолио је одборнике да буду на највишем нивоу одговорности тако што ће грађанима Зубиног Потока понудити услуге без разлике.
"Желим да будемо заједно у нашим пословима и одговорностима, да будемо што више фокусирани на спровођење закона на целој територији општине Зубин Поток", рекао је Зећири.
Полагање заклетве у селу Чабра, у канцеларији за заједнице, обезбеђивао је приличан број полицајаца.
Зећири је до зграде локалне канцеларије довезен у црном полицијском блиндираном џипу, цивилних таблица. Истим возилом је напустио село.
Полагање заклетве председника општине Звечан Иљира Пеција одржано је у школи "Иса Болетини", у селу Бољетин, такође настањеним искључиво Албанцима.
На овој седници, поред председника општине, заклетву су положили и нови одборници те општине.
На објектима у којима су Зећири И пеци положили зеклетве биле су истакнуте заставе плаво жуте боје која симболизује државност на Косову И застава државе Албаније са црним двоглавим орлом.
Касније данас предвиђено је да заклетву положи И Љуљзим Хетеми, новоизабрани председник општине Лепосавић, у локалној канцеларији у селу Бистрица. Хетеми је из покрета Самоопредељење премијера Аљбина Куртија, као и Ерден Атић, новоизабрани председник општине Северне Митровице, који је заклетву положио 19. Маја.
Албански кандидати за председнике четири општине са српском већином на северу КиМ изабрани су на изборима 23. Априла, које су Срби бојкотовали.
Прошле недеље, Ерден Атић положио је заклетву на место градоначелника Општине Северна Митровица, пошто је победио на гласању на коме нису учествовали Срби

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.