Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 20:53

Израел против Ирана – снимци, претње и нове бомбе

Бомбе за разарање бункера, које су Американци у априлу поставили на јуришне авионе распоређене на Блиском истоку, недовољно су снажне за нападе на новооткривени подземни комплекс недалеко од иранског града Натанца. Израел се спрема за напад на "нове, сложене циљеве". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Иран позвао инспекторе ИАЕА да провере наводе о новим активностима око нуклеарних постројења.
Серија сателитских снимака радова на подземном комплексу око иранског нуклеарног центра Натанц, још једном, подигла је тензије на релацији Техеран – Тел Авив, па је шеф израелске војске Јоав Галант, индиректно, најавио да се његове снаге, после серије сукоба са Исламским џихадом у Појасу Газе, спремају за "главни циљ".
"Наш главни циљ, за који се спремамо, знатно је комплекснији, компликованији и значајнији", рекао је Галант, позирајући испред беспилотне летелице "ејтан", домета око 7.400 километара.
"Ејтани", али и већи део осталог оружја које би могло бити употребљено у могућем нападу на подземни комплекс код Натанца, укључујући и бомбе GBU-39 које су у априлу постављене на јуришне авионе А-10 на Блиском истоку, недовољно су снажни за нападе на овакве објекте.
Амерички извори су, недуго затим, обзнанили нови приступ евентуалним нападима, па је у Пентагону, наводно, разматран удар са две бомбе GBU-57, која може да пробије бункере укопане 60 метара под земљом.
Према анализама фотографија новог иранског комплекса, тунели око нуклеарног комплекса Натанц налазе се на дубини од 80 до 100 метара. Још од почетка градње, пре две деценије, Натанц је био у центру контроверзи везаних за ирански нуклеарни програм, а администрација млађег Џорџа Буша уписала је ово постројење на списак мета у случају ваздушног напада САД на Иран.
Америчко ратно ваздухопловство је, паралелно са овим спекулацијама, објавило серију нових фотографија ових бомби за разбијање бункера.
Недуго после нових оптужби, шеф иранског нуклеарног програма Мохамад Еслами најавио је да је Техеран спреман за сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА) у вези са "новим активностима".
"Исламска република ради под надзором ИАЕА и када год буде покренула нове активности, координисаће се са ИАЕА", рекао је Еслами.
Катарска телевизијска мрежа Ал Џазира је, истовремено, објавила да је неименовани ирански званичник упозорио да би евентуални израелски напад покренуо регионални сукоб, оптужујући Тел Авив за генерисање нестабилности у региону.
"Одговор на израелски напад на нуклеарна постројења био би без преседана", рекао је ирански званичник.
Његове речи уследиле су свега неколико дана пошто је Хезболах недалеко од израелске границе извео војне вежбе, које су посматрачи оценили "највећим представљањем војне моћи ове организације у неколико претходних година".
Хезболах је представио дронове, тешко наоружање, противавионске пројектиле и вишецевне ракетне бацаче, којима су, током маневара, разнесене израелске заставе.
"Уколико нападну, спремни смо за одговор. Биће то црни дан какав нисте могли да замислите", рекао је један од челника Хезболаха, Хашем Сафиједин.
Једнако оштре речи стигле су и из Тел Авива.
"Наши непријатељи морају да знају да смо испред њих. Далеко испред", рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.
Иран против Израела Израелски извори тврде да талас ракетних напада на Израел, који је уследио после упада полиције у џамију Ал Акса у Јерусалиму, представља показатељ нове стратегије Ирана – односно истовремених удара на Израел с више страна.
Током недеље насиља, пројектили су на Израел испаљивани са локација у Појасу Газе, из Либана и Сирије, што је протумачено "очигледном координацијом" припадника Хамаса, Исламског џихада и Хезболаха из Техерана.
Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји, после које ће Израел престати да постоји".
Директорат за војну безбедност израелских оружаних снага упозорио је политичаре да је земља ближе рату него миру, као и да ће тензије, после рамазана, некако спласнути.
"У овој фази, Иранци нису успели да кризу из Ирака, Сирије, Либана, Појаса Газе и Западне обале пренесу на територију Израела, али је извесно да ће наставити да покушавају", тврде израелски обавештајци.
Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји после које ће Израел престати да постоји".
Увежбавање напада на Иран Израелски авиони Ф-35 успели су у неколико наврата почетком године да неопажено уђу у ирански ваздушни простор током вежбе у којој су учествовали дронови и најмање један танкер КЦ-48, јављају израелски медији.
Иранци нису ни потврдили ни демантовали тај извештај, али су готово истовремено почели велике маневре беспилотних летелица, током којих је за 48 часова испробано више од 150 дронова, те отворили посебна склоништа на више од 50 локација у тој држави.
Иако то Техеран одлучно демантује, власти у Израелу убеђене су да је израда атомске бомбе крајњи циљ иранског нуклеарног програма, поткрепљујући тврдње стотинама килограма докумената које су агенти Мосада крајем јануара 2018. украли из тајног центра у Техерану.
Израел, бар према тврдњама Техерана, покушава да нападима на научнике заустави или успори развој нуклеарног програма. Последња жртва ове кампање био је "млади научник" који је страдао у мају у нападу дроновима на војни комплекс Парчин код Техерана.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.