Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 17:10

Марија Јовановић, једина жена пчелар у блачком крају

У Топличком округу овог пролећа временске прилике нису ишле на руку пчеларима, јер је претежно кишовито време лоше утицало на цветање. Упркос тешкоћама производња меда опстаје вредним радом пчелара и многима је добар извор додатних прихода. Тако је и на газдинству >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << једне самохране мајке са троје деце у општини Блаце, једине жене која се у овом крају бави пчеларством.
Марија Јовановић из Ђуревца код Блаца пре пет година је у стаблу храста пронашла своје прво пчелиње друштво. Сада већ искусно негује своје пчелињаке у срединама са повољним условима, од надморске висине преко хиљаду метара до окружења са органском воћарском производњом.

"Сада имам неких тридесетпет друштава, од тих тридесет пет - двадесет су ми на Радан планини пошто пчеларим на две релације. Горе их селим кад овде нема испаше, јер горе су бољи услови за пчеларење“, наводи Марија Јовановић, из Ђуревца.
Љубав према пчелама је главни разлог што Марији ништа није тешко, како каже, чак ни селидба кошница која често узврати добрим приносом меда.
“Прошле године била сам веома задовољна багремовим медом, имала сам око неких деветсто килограма на том пчелињем друштву. Ова година касни, већ смо требали да скидамо наставке али тек смо их ставили”, додаје Марија.
“Ове године смо имали да кажем, ту једну нестабилну воћну пашу са великим осцилацијама високих и ниских температура, али пчеле су дочекале багрем. Багрем мирише, може да се осети у ваздуху и што је најважније има уноса тазе нектара у кошницама”, каже Немања Секулић, председник Удружења пчелара Блаце.
У пчеларењу пуно значи помоћ искуснијих колега из Удружења пчелара Блаце са циљем да јој приходи у овом послу што мање зависе од временских услова.
"Планови су да мало више радим на ројевима пошто су године - нека добра, нека лоша, онда не можемо да се ослонимо само на мед. Планови су ми да почнем да правим ројеве и матице да гајим, да продајем то“, истиче Марија Јовановић, из Ђуревца.
“Идеја је да се заокружи комплетна производња, значи до готових производа. Имамо доста потенцијала овде нарочито зато што смо ми воћарска општина”, закључује Немања Секулић, председник Удружења пчелара Блаце.
Блачки пчелари годинама немају угинућа пчела изазваних хемијским средствима јер се овде све више окреће органској производњи воћа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.