Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 16:33

Произвођачи воћа и поврћа у Житорађи задовољни ценама

После неуобичајено хладног и кишовитог пролећа, лепше време последњих дана иде наруку повртарима у Житорађи. Бостану, који се овде традиционално гаји на великим површинама, више не треба заштита најлона, а увелико почиње и садња осталог поврћа на отвореном. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На појединим парцелама у атару села Самариновца, струкови бостана још увек су под најлоном, који је служио као заштита током хладних дана и ноћи. Милан га је сконио пре 2 дана и сада, када је коначно огрејало сунце, рачуна да ће почети и бржи раст и напредовање биљака, које би за 30-ак дана требало да донесу и прве плодове.
“Пре 2 дана смо скинули тунеле, данас завршавамо”, каже Милан Цветковић, повртар из Самариновца. „Сад планирамо ових дана паприку на отвореном, ајварку и имамо да садимо још 80 ари лубеницу, за пар дана”.
Бостан је главна повртарска култура и у домаћинству Митића, који не одустају од ове производње, упркос лошој цени прошле године, када су значајне количине остале у пољу, неубране.
“Јесте тешко, али не радимо нигде и онда од тога живимо, од пољопривреде и онда смо се определили на то, сви радимо. Шест ха имам под лубеницом, имам још једанаест пластеника, шест парадајза и пет паприка, слатка“, наводи Милан Митић, повртар из Самариновца.
Повртари у селима општине Житорађа већ увелико испоручују тржишту краставац, љуте папричице, купус, млади кромпир. Истичу да и нову производну годину оптерећују високе цене репроматеријала, али и жестока конкуренција из суседних земаља Македоније и Албаније. За сада цене колико толико прате трошкове, али страхују шта ће бити у наставку сезоне.
Милан Цветковић истиче: „Није лоше, купус има лепу цену, краставац исто, сад видећемо паприка како ће и љута папричица да иду”.
Недавна електрификација око 600 хектара ораница, помогла је произвођачима поврћа да драстично смање трошкове производње и учинила их је конкурентним на тржишту у земљи и окружењу, што је многе подстакло да повећају површине као и број пластеника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.