Izvor: RTS, 21.Maj.2023, 06:00

Колико соларни панели смањују рачуне за струју, рачуница професора ЕТФ-а који их је уградио

За годину дана од увођења новог концепта у енергетици број оних који сами производе струју је три пута већи. Држава грађанима субвенционише половину трошка за уградњу соларних панела, а почетком лета биће нови конкурс. Сви који ставе соларне панеле, струју користе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за своје потребе, а вишак могу депоновати код ЕПС-а, повући када им треба, или продати.
У Србији има 1.300 купаца – произвођача електричне енергије: 1.000 домаћинстава, једна стамбена зграда, а остало је привреда. Да је корист значајна потврђује и професор Електротехничког факултета који је на кров куће ставио соларне плоче.
"Највећа корист је дефинитивно смањивање рачуна. Ја сам своје рачуне готово преполовио. И моја инвестиција с овом повећаном ценом струје исплатиће се за пет и по година", истиче Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду.
За прикључење десетак дана У Електродистрибуцији Србије тврде да, ако је документација комплетна за прикључење на мрежу треба десетак дана, али и даље има примедби да је процедура и даље захтевна.
"Да би се још убрзо процес прикључења да се уведе цертификација за извођаче радова који би били одговорни за све урађено и за сав квалитет и безбедност урађених радова", наглашава Предраг Матић, директор Дирекције за планирање и инвестиције у Електродистрибуцији Србије.
Сви који ставе соларне панеле, струју користе за своје потребе, а вишак могу депоновати код ЕПС-а, повући када им треба, или продати. Изменама закона о обновљивим изворима енергије од априла су уведена нова правила.
Подстицаји за зелена улагања "За домаћинства инсталисана снага је 10,7 киловата, а за малу привреду то је до 150 киловата. Значи ограничили смо донекле капацитете у смислу да имају приоритетни приступ дистрибутивној мрежи да немају никаквих одговорности", истиче Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике.
Жељко Марковић, лидер за енергетику у "Дилојту" указује на то да је концепт прозјумера важан зато што се даје могућност људима да буду активнији на тржишту, да произведу неку електричну енергију.
"Нарочито је важан за нека већа производна предузећа која на тај начин могу да обезбеде одређени део енергије по унапред познатој цени", наводи Марковић.
Србија је закорачила у енергетску транзицију, а најважније да су у том процесу активни и грађани и мала привреда.
Из Владе обећавају да ће подстицати и олакшати зелена улагања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.