Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 23:05

Литургијом у јужном делу Косовске Митровице обележен празник преноса моштију Светога Саве

Празник преноса моштију Светог Саве српског свечано је обележен у градској цркви у јужном делу Косовске Митровице, где се више десетина верника окупило на празничној литургији након које је пресечен славски колач.
Окупљени крај храма који је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у мартовском погрому 2004. године заједно са звонаром и парохијским домом оштећен, Срби су честитајући празник послали поруку мира и вере за опстанак.

"Данас шаљемо поруку мира, поруку вере и братства, слоге и љубави да наш српски народ опстане и остане овде, где је и био вековима и где му је место", поручила је Татјана Марић која ће са својим синовима бити домаћин славе наредне године.
Слободанку Нојић за цркву Светог Саве у јужној Митровици вежу само лепе успомене. У њој је дуго година службовао њен покојни супруг, ту су се родила њихова деца.
"Кад је најтеже било ми смо чували храм и штитили га својим леђима. Никад нам није пало на памет да одемо, нити би отишли. Ми стари смо смогли снаге да сачувамо, а ви млади се потрудите да је сачувате, јер искушења наилазе", каже Нојићева.
Парох Ненад Стојановић, његова супруга и петорица њихових синова једини су Срби који данас живе у јужном делу Косовске Митровице међу Албанцима. Надају се повратку сународника и труде се да храму врате некадашњи сјај.

"Ми овде који живимо у јужном делу, сваки наш човек који овде дође велика нам је помоћ и утеха и све оно што нам пружа да овде опстанемо и да овде живимо, да очувамо наше светиње и нашу цркву да у њој служимо да се у њој чује српски језик", каже Стојановић.
До сада је прикукпљањем добротворних прилога храм делимично обновљен, а планира се обнова звоника и фасаде на парохијском дому.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.