Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 06:18

Анонимне претње и дојаве – изазивање панике и нереда или терористички напад

За само 18 дана, од почетка маја, регистровано је 90 случајева кривичних дела изазивања панике и угрожавања сигурности, међу којима су лажне дојаве о бомбама, претеће поруке, узнемирујуће објаве на Интернету и друге лажне пријаве. Када су анонимне претње и дојаве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изазивање панике и нереда, а када се третирају као терористички напад?
Како сазнаје РТС, у истрагу у вези са дојавама о бомбама у школама укључило се и Јавно тужилаштво за организовани криминал, које је покренуло предистражни поступак како би се идентификовали они који континуирано шаљу претње, окарактерисане као терористички напад.

У току је интензиван рад МУП-а и Тужилаштва за организовани криминал на откривању извршилаца.
"Дојава о бомби у школама представља најчешће кривично дело, односно радњу извршења кривичног дела изазивање панике и нереда, а пошто су те дојаве послате путем имејла полиција је о томе обавестила више јавно тужилаштво у Београду", каже јавни тужилац Маја Делић.
У мају прошле године, Више јавно тужилаштво у Београду, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Безбедносно-информативном агенцијом, преузело је од основних јавних тужилаштава надлежност за откривање особа које лажно пријављују да су у објектима постављене бомбе.
Родитељи ђака и наставници нису први пут у оваквој ситуацији, али после трагичног догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар" свака нова дојава или вест, и када се испостави да је лажна, још више забрине и узнемири. Казне за оваква кривична дела су прописане, али поставља се питање да ли би требало да буду строже?
"Предвиђене су казне затвора и то за основни облик овог дела од три месеца до три године уз изрицање новчане казне, док је за тежи облик предвиђена казна од шест месеци до пет година. Наш кривично правни систем важи за једно од строжих законодавстава у региону, тако да у том смислу мислим да су предвиђене казне и адекватне", каже Маја Делић, јавни тужилац. 
Шта још обухватају дела изазивања панике и угрожавања сигурности Кривична дела изазивања панике и угрожавања сигурности обухватају не само лажне дојаве о бомбама, већ и претеће поруке, узнемирујуће објаве на Интернету и друге лажне пријаве.
Од почетка маја регистровано је више од 90 оваквих случајева, од тога више од 20 на Интернету и приведено је неколико малолетника. Особе су пријављивале да се мушкарац са пушком у руци шета улицом, да се лице са пиштољем налази код једне средње школе и да се чује пуцњава.
На Интернету се појавио и снимак пуцњаве у Основној школи "Владислав Рибникар", за који је полиција утврдила да је лажан, а приведено је и малолетно лице које је исмевало масакр на Врачару. Свака таква објава на друштвеним мрежама и лажне пријаве изазивају панику код људи, а полиција је по прописима дужна да реагује. 
"На сваки догађај полиција савесно и одговорно реагује и поступа, најближе полицијске патроле се упућују на место догађаја и у најкраћем временском року се настоји да се открију учиниоци и да се предузму одговарајуће мере", рекао је Жељко Бркић, државни секретар МУП-а.
Треће основно јавно тужилаштво је у претходних десетак дана процесуирало два случаја која се карактеришу као изазивање панике и угрожавање сигурности. Тужилаштва у Београду апелују да се не шире лажне дојаве, јер ће се предлагати најстроже казне за прекршиоце.
У тужилаштву за високотехнолошки криминал кажу - свака претећа порука на Интернету биће проверена, биће утврђено где је настала, уследиће претрес и хапшење те особе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.