Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 16:53

Пирот: Млекарска школа представила органске производе

Пиротски качкаваљ једини је производ у Србији који има сертификате о заштићеном географском пореклу и органској производњи. Млекарска школа данас је представила своје нове производе - органски крављи качкаваљ са ознаком географског порекла и органски крављи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сир.
Качкаваљ се у Млекарској школи и даље производи ручно, у корпи од лесковог прућа и по рецептури старијој од два века. Традиција се чува, а производња прилагођава захтевима тржишта.

„Ми Пирот као општина немамо услове за квантитативну производњу и нашу будућност видимо у квалитативној производњи. С обзором на све потенцијале које пружа Стара планина, одлучили смо се за органску производњу. Цена органских производа ће бити за нијансу виша у односу на остале, али цена органског млека је значајно већа“, наводи Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.
Пут до регистрације органске производње је дуг и стално се контролише.
„Да би неко млеко било органско потребно је 5 година да краве, овце и земљиште где пасу - буду испитивани, па тек онда долази сертификациона кућа. И након пет година праћења тек следи назив органско млеко“, истиче Аца Манчић, професор Млекарске школе.
Зато органски производи имају врхунски квалитет. А да би више сточара почело органску производњу неопходна је измена законских прописа и веће субвенције.
„Неминовно је да ће доћи период када ћемо морати да сви од локалне самоуправе, преко Државе и Ипард фондова много више обратимо пажњу на органску производњу. Она јесте у мањем обиму, али је много профитабилнија“, каже Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.
У радионици Млекарске школе свакога дана преради се више од 5 тона млека, а у процесу производње активно учествују и ученици. Аутохтони производи и школовани млекари, гаранција су очувања традиције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.