Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 11:22

Настављени протести пољопривредника, али и преговори са председником и члановима Владе

Председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и министарка пољопривреде Јелена Танасковић разговарали су са два сточарска удружења о њиховим захтевима да се подигну прелевмани на увоз тврдих сирева на 300 динара, ограниче >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << трговачке марже на млечне производе и да се у Министарству пољопривреде пита струка. Наставак разговора данас поподне. Истовремено, настављени су и протести више пољопривредних удружења широм земље.
На састанку су представници Удружења произвођача млека Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије.
Састанку, поред председника, присуствују и премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и министарка пољопривреде Јелена Танасковић.
Преговори су прекинути због обавеза председника, али се настављају после 12 сати.
Настављени протести Протести пољопривредника у Богатићу и даље трају. Блокирана је централна раскрсница.
Двојица највећих произвођача у Мачви јуче су просули 2,4 тоне млека које им нису откупљене. За сирово млеко које су хтели да дају у хуманитарне сврхе, кажу да им се нико није јавио.
У Панчеву су блокирана оба пута ка Београду.
Трећег дана протеста, суботички паори су поново тракторима блокирали Штросмајерову улицу која води до Градске куће. Кажу да настављају протесте до испуњења захтева.
Мирослав Матковић, председник Удружења пољопривредника Суботице, каже за РТС да није примио позив из Владе Србије на преговоре, "иако имају наше телефоне".
Као меру радикализације протеста најавио је блокирање подвожњака код железничке станице од 12.30 до 15 часова.
Након 48 сати проведених у индустријској зони, пожаревачки пољопривредници блокирали су Ђердапску магистралу код Пожаревца. Тврде да остају ту до испуњења захтева.
Влада Србије раније је саопштила да је током разговора са пољопривредницима више пута нагласила да једино што не може да понуди је загарантована цена млека, јер тако нешто није могуће учинити са ценом било којег производа.
Председница Владе Србије позивала их је на наставак разговора у било којем тренутку.
Пољопривредници данима протестују широм Србије након што су представници више пољопривредних удружења у понедељак разговарали у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и председником Одбора за пољопривреду и Народне сељачке странке Маријаном Ристичевићем, а после састанка су изјавили да нису задовољни разговором јер, како су рекли, није испуњен ниједан њихов захтев.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.