Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 19:42

Скупштински Одбор за културу и информисање усвојио Извештај РЕМ-а о надзору

Чланови скупштинског Одбора за културу и информисање усвојили су данас Извештај о надзору програма комерцијалних пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. године до краја марта 2023. године.
Посебан осврт дат је на извештавање о случајевима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << насиља у телевизијским програмима, који је поднело Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ).
За усвајање извештаја је гласало 10 народних посланика, против је било шест, док један члан одбора није гласао.
Заменик председника РЕМ-а Милорад Вукашиновић изјавио је да ТВ Пинк, ТВ Хепи и ТВ Прва испуњавају све законске услове који су били неопходни за добијање дозволе за емитовање програма.
Вукашиновић је рекао да се као тема у јавности појављивала теза да телевизије не испуњавају услове из добијених дозвола.
“То није тачно. У првом периоду можда и постоје неки мањи недостаци, али од 1. јануара до 31. марта све по параметрима, већина тих медија у потпуности испуњава те услове. То је за нас велико олакшање, јер смо годинама имали разговоре како доћи до тих нивоа”, рекао је Вукашиновић.
Како је рекао, појединачно посматрано, Пинк је у смислу закона испунио све законске услове, као и у смислу жанрова, а ТВ Хепи исто.
Када је реч о ријалитијима, Вукашиновић каже ''да се сензације преносе путем друствених мрежа и затворених канала'', а штампа у потрази за тиражима, каже, ''пласира те информације кроз бомбастичне наслове који чак не одговарају садржају''.
“Доста тога је исценирано у ријалитијма да би се подигла гледаност”, навео је Вукашиновић.
Када је реч о појављивању криминалаца у ријалитима, Вукашиновић каже да ниједан закон не ускраћује грађанска права лицима која су служила казне.
Извештај РЕМ-а само је једна од тачака дневног реда сутрашње седнице, на којој ће се разматрати безбедносна ситуација после масовних убистава у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.