Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 16:15

Нишлија Димитрије Голубовић - најбољи млади филозоф на свету

Димитрије Голубовић, ученик 3. разреда гимназије "Бора Станковић" из Ниша најбољи је млади филозоф на свету. Он је победио на Међународном такмичењу у Олимпији у Грчкој.
Он је "понос Србије и понос Ниша". На Олимпијади у Грчкој есеј који је написао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Димитрије Голубовић, био је најбољи у конкуренцији више од 100 ученика из 50 земаља. Оцењивало се неколико критеријума:
“Морам да имам филозофску потпору, да покажем да имам знање филозофије, филозофске школе и морам да будем оригиналан на неки начин, јер није битно само поновати нешто, морате додати нешто своје, то све улази у оцену”, наводи Димитрије Голубовић, светски првак у филозофији.
Филозофију је учио од мајке. Уписао је АјТи сектор и овај предмат нема у настави, па су му у припреми помагали професори филозофије.
“Његова награда је и награда за нас, за наш рад, за наш предмет. Ја сам преплакала дан када сам добила вест од среће, толико лепоте због тог догађаја, довело је до суза”, истиче Тијана Ђерговић Антић, професорка филозофије.
Другари из одељења, за најбољег филозофа, припремили су изненађење, уз конфете и поклоне.
Марија Митић, разредна каже: „Један фантастичан дочек, који је њега заиста усрећио, добио је пехар од њих на коме пише најбољи филозоф на свету, и пошто је његов надимак Голуб добио је торту у облику голуба, девојчице су се потрудиле”.
Димитрије каже да филозофија није апстрактна и да је она у основи свега.
“Филозофија се бави стварним светом, то је њен циљ и она ће увек одражавати стварни свет, можда делује апстрактно јер треба времена ући у њу, али она много даје и много користи у стварном свету”, закључује Димитрије.
Да је реч о вансеријском таленту, можда најбоље говори чињеница да је Димитрије поред филозофије, већ годинама међу најбољима у Србији на такмичењима из програмирања, математике и српског језика.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.