Izvor: RTS, 16.Maj.2023, 20:58

Директорат: Нема информација о наводном повећању нивоа радиоактивности у Украјини

Поводом информација које се шире друштвеним мрежама и изазивају забринутост становништва да је приликом уништавања складишта муниције у Хмељницком у Украјини дошло до ослобађања радиоактивних материја у животну средину, Директорат за радијациону и нуклеарну >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сигурност и безбедност Србије саопштава да нема званичну потврду ових информација.
Како се наводи у саопштењу које потписује директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов, актуелне измерене вредности нивоа зрачења на територији Европе, укључујући и Украјину, доступне су на европској платформи за размену радиолошких података EURDEP и платформи Међународне агенције за атомску енергију IRMIS, за сада не потврђују испуштање радиоактивних материја у животну средину нити указују на потребу спровођења мера заштите од јонизујућег зрачења.
"У седишту Међународне агенције за атомску енергију, где тренутно присуствујем међународном састанку, такође нема информација о наводном повећању нивоа радиоактивности у Украјини", додаје Велинов.
Наглашава и да Директорат наставља да редовно прати ниво радиоактивности на територији Европе преко међународних платформи за размену радиолошких података.
"О свим одступањима вредности нивоа радиоактивног зрачења који би могли да имају утицај на становништво и животну средину Директорат ће благовремено обавестити јавност. Нема потребе ни за каквом паником, све је како треба", закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.