Izvor: RTS, 16.Maj.2023, 12:43

Електране на биогас – инвестиције највеће, али корист многострука

Влада је препоручила јавним институцијама и установама у земљи да угасе индивидуалне котларнице на угаљ, мазут или лож-уље, за које постоје техничке могућности да се прикључе на даљинско грејање или на гасовод. Једно од решења за чистији ваздух је и биогас. Анализе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << показују да наша земља има потецијал за 300 таквих електрана које би могле да подмире и половину потреба за гасом. Данко Вуковић, председник Удружења "Биогас Србија", каже за РТС да биогас не само да решава енергетске проблеме већ од отпада производи електричну и топлотну енергију.
Данко Вуковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је биогас врста гасовитог биогорива, која се добија распадањем органске материје. 

"Сировина за биогас може да буде свака врста органског отпада попут течног или чврстог животињског стајњака, отпада из пољопривредне производње, шећерана, уљара, млекара и разних других индустријских процеса", навео је Вуковић.
Напомиње да сам биогас садржи висок проценат метана и он се користи у класичним мотирима са унутрашњим сагоревањем путем којих се генерише електрична енергија.
"Поред електричне, генерише се и велика количина топлотне енергије. Један део те енергије се користи у процесу добијања биогаса, али велика количина те енергије може да се користи за грејање домаћинстава или неке друге индустријске процесе. Нуспроизвод те производње је добијање органског ђубрива. Дигестат је висококвалитетно ђубриво које се враћа на њиве и тако се заокружује целокупан процес производње у пољопривреди", истиче Вуковић.
Највећа корист је, каже, еколошка.
"Не само да решава енергетске проблеме, већ сам тај отпад који је био проблем да се решава у природи, од њега ствара додатну вредност и производи електричну и топлотну енергију", указује Вуковић.
Каже да је интересовање за градњу нових интересовања велико, а да је Србија у почетној фази развоја биогаса.
"Ако се упоредимо са Немачком која има 10.000 биогасних постројења и лидер је по том питању у свету, Србија би требало да има измешу две и три хиљаде биогасних електрана, ако се упоредимо по количини обрадивог земљишта. Ако би се упоредили са Чешком која је по по вршини идентична као Србија, она има има око 600 биогасних електрана и то је потенцијал Србије", наводи Вуковић.
Да би било више инвестиција, истиче да је неопходно обезбедити правну регулативу.
"Тренутно није могућ развој биогаса у Србији, јер је последња уредба истекла 2020. године. У међувремену је донесен Закон о енергетици, али до данас нису донесени сви подзаконски акти који су неопходни. Мислимо да биогас има велики потенцијал и да ће то омогућити ширење овог сектора", додаје Вуковић.
Србија се, указује, налазим на самом повоју, тамо где се отприлике Немачка налазила пре 30 година.
"Свако искуство нам много значи. Они су прошли кроз све ове кораке који нама тек предстоје", наводи Вуковић.
Напомиње да је инвестиција у биогас највећа у односу на све обновљиве изворе енергије, али да биогасне електране генеришу и највише енергије – у поређењу са соларним електранама, биогас генерише седам пута више енергије.
"Не смемо да занемаримо еколошки концепт. Имате кафилерије које троше енергије да би решиле проблем животињског отпада. Тај отпад се може третирати у биогасним електранама, и не само да неће трошити енергију, већ ће креирати нет позитивни допринос у енергетском билансу", истиче Вуковић.
Напомиње да је биогас један од енергената будућности.
"И у свету и Србији, где имамо гомилу пољопривредних остатака који се спаљују на њивама, где проблем са отпад није решен на адекватан начин, биогас може бити важан стратешки извор енергије. Ми тренутно увозимо гас из неколико праваца, а биогас нам представља извор природног гаса у самој држави", закључује Вуковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.