Izvor: RTS, 16.Maj.2023, 05:50

Вртићи без куварица, маркети без месара – занати ђацима све мање примамљиви, не помажу ни зараде нити стипендије

У београдским вртићима нема довољно куварица, а у неким великим трговинским ланцима месне прерађевине се не продају после 18 сати, јер нема довољно запослених. То није неочекивано за оне који прате интересовање за упис у средње стручне школе, у којима се ови занати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уче.
Узалуд стипендије великих компанија у току школовања, сталан посао који их чека, зараде понекад веће и од директорских, узалуд пехари за најбоље месаре, пекаре, роштиљ-мајсторе – у Хемијско-прехрамбеној технолошкој школи из године у годину све је мање ученика.
"Један велики апсурд је да месари и пекари, који су дефицитарни у целој нашој земљи, ми не можемо да упишемо више од пет-шест ученика на образовном профилу месар. То је прошле школске године тако уписано, а и већ је тај тренд неколико година уназад. Што се тиче пекара, ту је за нијансу боља ситуација, али то је рецимо 18-19 ученика и то је огроман проблем, јер ускоро, можда већ ове школске године, ми нећемо имати тај образовни профил", каже директорка Хемијско-прехрамбене технолошке школе Наташа Парезановић.
И кувари су дефицитарни Без обзира на то што се у Угоститељско-туристичкој школи пријављује увек више кандидата него што школа може да прими, и кувари су дефицитарни.
Ове године уписаће 30 кувара, 60 кулинарских техничара, 30 посластичара. Расте интересовање и за конобаре, па ће ове године бити два одељења.
"За кувара и кулинарског техничара, шест до седам ученика на једно место конкурише, и увек имамо много молби након уписа да се деца пребаце из других школа. Велика је понуда послова, кувари нарочито, за то њихово занимање је велика потражња и они буквално могу да бирају између више хотела или бољих ресторана где ће да раде и да бирају најбољу понуду што се тиче плате, али и услова", истиче помоћник директора Угоститељско-туристичке школе Душан Комленац.
Ко је на евиденцији Националне службе за запошљавање На евиденцији Националне службе за запошљавање у Београду је 50 незапослених месара и 90 пекара.
"Кувара има на евиденцији, 148 је оних који имају трећи ниво, ту су и они који мају четврти степен, њих је 130, специјалиста је око 15 и имамо помоћних 18. Али када треба да задовољимо потребу послодавца, ми смо у великом проблему. Те потребе су често и добро мотивисане, послодавци дају и добру зараду, проблем је у томе што на евиденцији нема лица која могу да одговоре захтевима тих послодаваца", напомиње Жељка Зеленовић Вуковић из Филијале за град Београд Националне службе за запошљавање.
Чињеница је да су занати школарцима све мање примамљиви.
Зато се све чешће дешава да велики маркети не могу да пронађу месаре, па се често примају неквалификовани и приучени, а у неким вртићима се због недостатка кувара периодично укидају одређене врсте оброка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.