Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 16:09

Зашто имање породице Рабат на Соколским планинама пореде са Нојевом барком

На тромеђи Љубовије, Крупња и Осечине пружају се Соколске планине које представљају уточиште за расе животиња којима прети изумирање. О аутохтоним врстама брине породица Рабат, чије имање због своје специфичности многи пореде са Нојевом барком.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << На Рожњу, највишем врху Соколских планина, у слободном галопу брдски коњи и муле. Уточиште су пронашли и балкански магарци, каракачанске овце и буше. Ове аутохтоне врсте, по угледу на своје претке, чува Игор Рабат.

"Прво је важно због традиције наше, наше историје, наше културе, то је запис да смо ми постојали, да смо нешто стварали на овом свету као нација, а такође је битно и у медицинске сврхе због очувања тог генетског материјала", истиче Игор Рабат, доктор ветеринарске медицине.
Због неисплативог узгоја, ове животиње налазе се на граници опстанка. Игор, тврди, да његов циљ није профит, већ враћање људи природи.
Соколске колибе су имање које се простире на седам хектара, а налазе се на 900 метара надморске висине. Овде се гаји 15 различитих аутотохтоних раса, а поглед се пружа све до Авале.
Иако ово имање првобитно није замишљено као туристички пројекат, капије су сада отворене за госте. Многи га виде и као пионирски подухват за оживљавање села, а почетни кораци су у производњи генетски немодификоване хране.
"Јако великог потенцијала има, и у производњи органске хране и уопште у овој ружи ветрова где је укрштање континенталног и медитеранског ваздуха. И не само то, на Соколској планини су очуване и дивље животињске врсте", наводи Игор Рабат, доктор ветеринарске медицине.
Соколска планина је и станиште заштићених птица - белоглавог супа и сурог орла. То је, кажу, потврда да је реч о средини у којој човек још није покушао да природу прилагоди себи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.