Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 16:04

Како би промовисао музејске поставке, лесковачки Народни музеј ради и недељом

Лесковачки Народни музеј 75 година чува и баштини културно наслеђе тог краја. У години јубилеја новина је да је отворен и недељом што посебно користе породице са малом децом. Данас почиње и национална манифестација „Музеји за 10". До петка нуде садржајан програм >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и бесплатан улаз за посетиоце.
Одлуку да се време квалитетно проведе са децом не могу да помуте облаци и киша. Недеља је породични дан, а ништа лепше него заједно сазнавати и откривати пребогату историју родног града.

“Дошао сам са мамом, татом и тетком и врло сам срећан што може недељом да се дође јер је недељом одмор и немам обавезе”, каже Душан Тасић, посетилац из Лесковца.
“Недеља је идеалан дан за овако нешто, искористимо прилику да дођемо са децом, мислим да је веома важно децу од малих ногу учити неким стварима”, сматра Горан Миладиновић, посетилац из Лесковца.
Широм отворена врата Народног музеја недељом користе и гости Лесковца. Да виде, чују, упознају и пронађу сличност са обичајима и културом свога града.
Анета Трајчева, гошћа из Штипа наводи: “Добро је дошао отворен музеј, код нас музеј дела до 3 сати, ништа повише, ми смо захвални.”
Од маја до краја октобра добродошлицу недељом пожелеће посетиоцима кустоси Музеја спремни да посетиоце проведу кроз две сталне поставке и приближе времеплов Лесковца дуг 8000 година и златно доба српског Манчестера.
“Народни музеј ће радити недељом од 10 до 14 часова, улаз ће бити бесплатан и као што можете да видите ево ни киша није спречила родитеље са децом да дођу да обиђу наш музеј и да чују причу о културно исоријском наслеђу Лесковца што мене посебно радује. Видите да су добар део посетилаца – деца”, истиче Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.
Креће национална манифестација Музеји за 10. Читаве седмице мноштво различитих садржаја за све генерације.
“Од 15. до 19. маја свакодневно ћемо имати радионице за децу различитих узраста, концерте, имаћемо модну ревију ученика школе „11. октобар". Посебно истичем ово, зато што је негде потребна подршка тој деци”, наводи Жаклина Исламовић, кустос педагог.
Део овог програма је и изложба „О фабрикама и радницима" планирана за јубилеј вредан поштовања, 75 година постојања. Због трагичних дешавања у нашој земљи, рођенданска свечаност је изостала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.