Izvor: RTS, 13.Maj.2023, 14:03

Суботица, сарадња науке и привреде добитна комбинација

Сарадња суботичке привреде и науке последњих година доноси добре резултате у стварању квалитетних кадрова за будућност.
Виша техничка школа струковних студија и суботичка ај-ти компанија "Инспира група" заједно су опремили нову рачунарску лабораторију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са 28 савремених компјутера. То је само део дугогодишњих заједничких пројеката домаћих предузећа и научних институција.

"Ова учионица ће служити за едукацију инжењера различитих профила, првенствено са нагласком на информационе технологије, вештачку интелигенцију, информациону безбедност, рачунарске мреже и различите облике програмирања", каже проф.др Златко Човић, помоћник директора Више техничке школе у Суботици.
Суботичке информатичке фирме сматрају да је заједничко улагање у боље услове образовања будућих инжењера, добитна комбинација за све.
"Развијамо нешто што је свима корисно. Потребно је да се развијају инжењерска, програмерска знања која су тражена на тржишту, са тиме се развијају информатичке фирме, студенти имају прилику да добију више практичног искуства, поред доброг академског", каже Бранимир Гајић, директор "Инспира групе".
Студенти Више техничке школе у Суботици задовољни су сарадњом науке и привреде која им доноси бројне погодности.
"Имамо одличан квалитет рачунара са којима без проблема можемо да радимо на пројектима који нам требају за школу", каже Сара Бабић, апсолвент и представница Студентског парламента ВТШ Суботица.
"Ми већ радимо на практичним и реалним пројектима. Такође имамо прилику да добијемо праксу и стипендију у некој од суботичких фирми", каже Немања Ђаковић, студент друге године информатике ВТШ Суботица.
Ај-ти индустрија је веома развијена у Суботици и зато планирам да останем у Суботици и ту да развијам своја знања", каже Виктор Рацков, студент треће године информатике ВТШ Суботица.
Суботичке компаније из ај-ти сектора обезбеђују и стипендије за најбоље студенте, организују стручна такмичења и радионице, финансирају одласке на међународне семинаре, како би будући информатички стручњаци остали да раде у свом граду и својој земљи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.