Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 21:34

Рат у Украјини – шта је у Јужној Африци утоварено у брод "Лејди ар"

Сједињене Државе оптужиле су Јужну Африку да је, крајем прошле године, испоручила Русији оружје и муницију. Утовар у брод "Лејди ар" обављен током рестрикције струје. Преторија тврди да нема доказа за овакве оптужбе и најавила истрагу. Чекају се подаци америчких >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обавештајаца.
За две ноћи, између 6. и 8. децембра, у јужноафричкој луци у Сајмонстауну, товар непознатог порекла утоварен је на брод "Лејди ар", који се, након тога, вратио у једну од руских лука.
"Убеђени смо да је у брод утоварено наоружање", рекао је амерички амбасадор у Јужној Африци Рубен Бриџети, чиме је покренута лавина оптужби јужноафричких власти и опозиције око односа Преторије према рату у Украјини.
"Наоружавање Русије је веома опасно... Од Јужне Африке очекујемо да се држи принципа несврстаности", рекао је амерички амбасадор локални медијима, након чега му је влада у Преторији уручила демарш.
Портпарол министарства спољних послова Клејсон Монјела рекао је да влада нема податке о испорукама оружја Русији од почетка рата у Украјини, те најавио да ће власти у Преторији о томе, ускоро, обавестити и америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
Готово истовремено, министарка одбране те државе Танди Модисе је до сада одбијала да коментарише америчке наводе, сугеришући да је цео процес део старог уговора, укључујући и муницију.
Модисе је, међутим, рекла да је муниција истоварена из брода, а не утоварена, како тврде Американци.
Јужноафрички медији су, донекле, стали на страну владе тврдећи да су Американци сличне оптужбе износили пре безмало десет година тврдећи да је оружје из те земље, тајно, испоручивано Ираку, што се касније испоставило нетачним.
Противници владе пак сматрају да се иначе прилично уздржани амерички амбасадор не би осмелио на овакве изјаве, да од обавештајних служби није добио чврсте доказе да је на брод "Лејди ар" заиста укрцано наоружање.
Додатне сумње унела је и чињеница да се руски брод укотвио у војној бази радије него у трговачкој луци у Кејптауну, а влада у сенци је од власти затражила прецизне одговоре шта се уистину догађало између 6. и 8. децембра.
Одговоре тражи и председник Сирил Рамафоса који је наложио да се формира парламентарна комисија, која ће испитати овај случај. На челу комисије, како наводе јужноафрички медији, налазиће се пензионисани судија, чије име није објављено.
Брод "Лејди ар" се још од маја прошле године налази на црној листи америчког министарства финансија.
Према подацима са транспондера овог брода, "Лејди ар" је у септембру прошле године испловила из руске луке Новоросијск, да би почетком новембра била регистрована на обалама Тогоа.
"Лејди ар" је до Кејптауна стигла 5. децембра, након чега су пуна четири дана били искључени транспондери.
Шта се заиста налазило у броду могле би да разјасне америчке обавештајне службе, од којих је Јужна Африка затражила доказе којима би биле поткрепљене тврдње амбасадора САД.
"Америчке обавештајне службе су навеле да ће нам дати доказе када буде покренута ваљана истрага. Ове оптужбе схватамо озбиљно", навеле су власти у Преторији.
Јужна Африка се, од почетка рата у Украјини, често налазила на мети западних критика због става према овом сукобу и уздржавања од гласања у Уједињеним нацијама. Такође, Преторија је у фебруару угостила руске и кинеске ратне бродове на великим маневрима.
Та држава ће такође бити домаћин самиту држава чланица Брикса, на којем се очекује и руски председник Владимир Путин.
Владајући Афрички национални конгрес, који је предводио борбу против апартхејда, има традиционално добре односе са Русијом, али Јужна Африка има много развијенију трговинску сарадњу са западом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.