Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 13:44

Подмукли рак јајника – најсмртоноснији гинеколошки канцер, порастао број оболелих у Србији

Докторка Маријана Миловић Ковачевић са Института за онкологију каже за РТС да је приметно повећан број оболелих жена од карцином јајника у земљи. Истиче важност редовних гинколошких прегледа. Горица Ђокић из Удружења "Проговори" поручује да се боре за савремену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << терапију у лечењу. Јелена Радуловић из Женског центра "Милица" наводи да ће у наредном периоду информисати и лекаре о подмуклим симтомима рака.  
Рак јајника је добило 750 жена, а битку изгубиле 361, према подацима Институа "Батут" из 2020. године. Рак оваријума годишње буде дијагностикован код 250.000 жена широм свету, а битку изгуби њих 140.000.

Маријана Миловић Ковачевић са Института за онкологију изјавила је за РТС жене са карцином долазе у подмаклом стадијуму, што је резултат нередовног одлажења код гинеколога и одлагање прегледа.
"Приметан је повећан број оболелих од карцинома јајника, дојке још више“, указује Миловић Ковачевићева.
Подмукли симптоми Према речима докторка, превенција су редовни прегледи код гинеколога јер скрининг не постоји ни код нас, нити у свету.  "Први и други стадијум карцинома су без симптома. Неспецифични симтоми се јављају у поодмаклој фази – пробавне и уринарне сметње, осећај брзе ситости, надутост стомака...", прича докторка.
Истиче да се преко ултразвука, карцином види као циста, те да то могу да препознају стручни гинколози, онколози и радиолози. "Карцином рака не може да се оперише у нереферентним центрима", указује Миловић Ковачевићева.
Едукација и лекара Јелена Радуловић из Женског центра "Милица" наводи да ће у наредном мецесима радити на кампањи како би жене упознали са симптомима рака јајника. "Кампања ће бити у наредним недељима у трговинским ланцима, где ће се женима делити едукативни материјал о симптомима. У плана је и кампања на друштвеним мрежама“, прича Радуловићева.
Наглашава да им је циљ и едукација лекара који раде на примарној здравственој заштити. "Поделићемо у највеће центре у Србији материјале да би на време могли да препознају симптоме", објашњава Радуловићева, додајући да се залагати за већу информисаност жена о свим карцинома.
"Крије се и тиња" Докторка Миловић Ковачевићева истиче важност едукације лекара, јер не многи не могу да препознају карцином јајника, посебно примарне заштите.
"Ово је једна од најподмуклијих болести. Крије се и дуго тиња. Притиском на органе даје неспецифичне симптоме. Није ни чудо што жене одлажу одлазак код гинеколога јер мисле да је реч о стомачним тегобама“, каже докторка.
Истиче да ако се карцином у првом и другом стадијум открије, оптимистичне су прогнозе за излечење, када се примењује хирургија, после чега следи хемиотерапија и лекови.
"Саветујемо женама, које су млађе од 50 година, да иду на генетско саветовалиште, ако су имале у породици оболеле", наводи докторка.
Важност терапије Горица Ђокић из Удружења "Проговори" за борбу против рака јајника и грлића материце каже да подижу свест о најсмртоноснијем гинколошком канцеру, али и да им је приоритет и савремена терапија у лечењу.
"Деценијама уназад нису постојале терапије, осим операције и хемиотерапије као златног стандарда. Последњих година добили смо две терапијске линије. Залажемо се и за хормонске терапије", наводи Ђокићева.
Гошћа Јутарњег програма прича да јој је пре девет година дијагностикован рак јајника, истичући да су симптоми подмикли, личе на гастроенетеролошки проблем". "Моја борба је усмерена за друге жене и подизање свести", наводи Ђокићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.