Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 16:59

Ухапшени припадници картела највећи су трговци кокаином са Балкана

Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић рекао је да се најмање седам тона кокаина, који је заплењен током 2020. године, доводи у везу са члановима Балканског картела који су данас ухапшени у Београду, Суботици, Зрењанину. Све заплене кокаина су ван >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије.
"Око пет тона кокаина заплењено је на Аруби, 1,2 тона кокаина заплењено је у Белгији, 743 килограма кокаина је заплењено у Холандији", рекао је Нинослав Цмолић на ванредној конференцији за медије МУП-а и додао да су ухапшени припадници овог картела највећи трговци кокаином са Балкана.

Цмолић је рекао да је данас Србија успешном акцијом још једном показала да је снажан и поуздан међународни партнер у борби против организованог и свих других видова криминала.
"Данас су припадници МУП-а по налогу Тужилаштва за организовани криминал уз координацију Европола и Евроџаста, ухапсили 13 особа припадника организоване криминалне групе састављене од више независних ћелија које су функционисале као Балкански картел", истакао је Цмолић.
Идентификоване кључне мете У сарадњи са Европолом, како је нагласио, Србија је успела да идентификује кључне мете на својој територији и мапира њихове криминалне активности широм света и додаје да се верује да овај картел стоји иза вишетонских пошиљки које су стигле у Европу из Бразила, Еквадора, а преко Африке.

"Ова међународна акција је резултирала уклањањем највеће криминалне организације за трговину дрогом са Балкана.
Ухапшени су организатори ове групе М.С. и М.Л., као и још 11 особа које се сумњиче да су били вође независних ћелија", истакао је Цмолић.
Цмолоћ је рекао да су три особе већ у затвору, претресено је више од 20 локација где је пронађена већа количина новца и оружја.
За хапшење била кључна "скај" апликација Анализом спроведеном преко података са апликације "скај" и "ИЧ" најмање седам тона кокаина се доводи, како је истакао, у везу са ухапшеним вођама и члановима картела. Он је рекао да је за хапшење била кључна "скај" апликација и додао да се акција водила од тренутка преузимања "скај" апликације од 2021. године, те да је вођена у тајности.
Цмолић је навео да су особе ухапшене у Београду, Суботици, Зрењанину, додајући да је истрага и даље у току, да се раде претреси на више локација.
"Наредних дана изаћи ћемо са више информација", рекао је. Према његовим речима, два су организатора, остали ухапшени су такође вође, али независних ћелија јединственог картела.
Картел функционисао засебно Одговарајући на питање да ли је ова криминална група била повезана са Дарком Шарићем или Кавачким кланом, Цмолић је рекао да је овај картел који је данас практично уништен функционисао засебно.
"Да ли је био повезан са другим утврдиће истрага у наредним данима или месецима, али је функционисао самостално", рекао је Цмолић и додао да је ово, ако не и највећи картел на Балкану.
Упитан колико је кокаина заплењено у Србији, Цмолић је навео да су се све заплене десиле ван Србије јер је, каже, фокус њиховог деловања ван територије Србије.
"Ради се о богатим европским државама, а Србија им није била интересантна за те количине кокаина", рекао је Цмолић.
Каже да у овом моменту може да спомене иницијале вођа, а да је за све остало надлежно тужилаштво.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.