Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 13:36

Проширена истрага због злоупотреба ЕПС-а, ухапшене још четири особе

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду ухапшене су четири особе осумњичене за прање новца и пореска кривична дела, у оквиру проширене истраге која се води против шесторо осумњичених да су злоупотребама оштетили Јавно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << предузеће Електропривреда Србије (ЕПС).
Наредбом о проширењу истраге обухваћено је укупно шест особа, четири особе које су данас лишене слободе и две против које се већ води истрага и које се налазе у притвору, саопштило је Више јавно тужилашто у Београду.
То су Б. В. С. – одговорно лице страног привредног друштва Italiana Construcioni S.P.A огранак у Београду и Мета Балкан д.о.о. Београд, Н. Т. – директор привредног друштва Баувезен (Bauwеsen) д.о.о. из Лазаревца, који се налазе у притвору, као и В. Б. – одговорно лице привредног друштва Профил пројект д.о.о. Београд, Д. Р. – одговорно лице привредног друштва Ниб парт д.о.о. Београд, Н. Л. – одговорно лице привредног друштва Сбос констракшн (Sbos Construction) д.о.о. Београд и С. К. власник предузетничке радње за ауто-превоз из Уба.
Сумња се да је Б. В. С. након извршених уплата новчаних износа од стране инвеститора ЈП ЕПС по основу испостављених привремених ситуација у вези са уговором за изградњу индустријског колосека од 18. априла 2017. године, новац у износу од 317.203.601,78 динара користио тако што је га је пребацивао привредним друштвима Профил пројект, Ниб парт и Сбос констракшн, као и предузетничкој радњи у власништву С. К., за наводну куповину шина, електроопреме и другог материјала за изградњу индустријског колосека, по лажним фактурама.
Потом су, како се сумња, одговорна лица поменутих привредних друштава новац пребацивала на рачун привредног друштва Баувезен д.о.о. из Лазаревца, чије је одговорно лице такође сачињавало лажне фактуре и документацију о овој набавци, као и о набавци шина и другог материјала од привредног друштва Метал Балкан д.о.о. Београд.
Након тога је Н. Т. део новца, у износу од 92.853.739 динара, предао Б. В. С., док је преостали део новца је задржао на рачуну фирме Баувезен д.о.о. из Лазаревца.
Такође, из наведених противправних радњи произлази и основ сумње да су осумњичени извршили и пореско кривично дело којим је проузрокована штета за буџет Србије у износу од 76.445.260,00 динара.
Осумњиченима се на терет стављају кривична дела прање новца и пореска утаја из Кривичног законика, као и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.
Осумњиченима који су данас ухапшени одређено је задржавање до 48 сати, у ком року ће бити саслушани у Вишем јавном тужилаштву у Београду, након чега ће бити донете одлуке о даљем поступању.
У овом предмету је крајем фебруара покренута истрага против шест лица због сумње да су злоупотребама оштетили ЈП ЕПС у износу од 7.458.050 америчких долара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.