Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 10:23

Зеленски: Потребно нам је још времена за покретање контраофанзиве; Песков о убиству новинара: Не треба им веровати на реч

Рат у Украјини – 441. дан. Жестоке борбе у Бахмуту. Украјинска страна тврди да су се руске снаге у неким деловима источног Бахмута повукле и до два километра. Володимир Зеленски каже да је Кијеву потребно више времена да покрене дуго очекивану контраофанзиву. Власти >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << руског региона Брјанска саопштиле су да је у нападу украјинског дрона на скадиште нафте оштећен један резервоар. Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер оценио је да је рат у Украјини довео до дугорочног уништења европског безбедносног поретка.
Експлозије у Черниговској области, кијевској регији, централним и источним регионима Украјине. Жестоке борбе воде се у Бахмуту. 
Украјински генерал Олександр Сирскиј тврди да су се руске снаге у неким деловима источног Бахмута повукле и до два километра.
"Захваљујући добро осмишљеној одбрани у правцу Бахмута, добијамо резултате ефективних акција наших јединица. У појединим областима непријатељ није могао да се одупре налету украјинских бранилаца и повукао се до два километра", написао је Сирскиј на Телеграму.
Он је навео да, "упркос изјавама ратних злочинаца", руске снаге и даље нису успеле да заузму украјински град.
"Наше одбрабмене снаге спречавају непријатеља да напредује. Битка за Бахмут се наставља", додао је Сирскиј.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је, поводом погибије репортера новинске агенције АФП код Бахмута, да "не треба веровати на реч украјинским представницима", пренеле су РИА Новости.
Украјински представници рекли су да је за гранатирање одговорна руска страна.
"Нажалост, немам информације, а овде је, наравно, важно да се обратите нашем Министарству одбране. Предлажем да не верујемо на реч украјинским представницима", изјавио је Песков.
Из агенције АФП су саопштили да је њихов видео координатор Арман Солдин убијен током ракетног напада у близини Бахмута.
Француско тужилаштво за борбу против тероризма саопштило је да је отворило истрагу о могућим ратним злочинима и злочинима против човечности, након што је новинар агенције Франс прeс убијен током ракетног напада у близини Бахмута у Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.