Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 15:22

Ђаци у Србији кренули у школу – "Рибникар" и даље без наставе, организован продужени боравак

Од данас су се ђаци у Србији вратили на редовну наставу, осим у Основној школи на Врачару, месту велике трагедије. Мере Владе ступају на снагу, а полицајци су распоређени у свих 1.800 школа у земљи. Биће присутни и на свим јавним местима где се окупља већи број грађана. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На улазу у ОШ "Владислав Рибникар" су четири полицајца, а врата школе отварају само запослени. Петог дана од трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" на убиство осморо ученика и школског чувара које је починио тринаестогодишњак, ученик седмог разреда ове школе, подсећају цвеће и свеће које грађани и овог јутра у тишини остављају. Наставе нема. Од данас ће бити организован продужени боравак за ђаке нижих разреда, од првог до четвртог. Настава би за све ученике требало да почне у среду, 10. маја, седмог дана од трагедије незабележене у школама у Србији.

Министарство просвете, здравља, Уницеф, Тим за психолошке кризне интервенције, Филозофски факултет, Друштво психолога, Школски тим за кризне ситуације и запослени у овој школи припремили су План интервенције у кризи.
Тај план, како је саопштено из Министарства просвете, предвиђа подршку деци, родитељима и запосленима – појединачно и у групи и припрему да се врате у школу.
Пoдршку од прошле седмице, првих дана после трагедије, пружају психијатри и психолози Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога.
Пoвратак ученика у школу у комуникацији са родитељима требало би да организује Школски тим за кризне интервенције. 
Како се наводи, план активности ће се усклађивати са потребама током недеље. Стручна подршка организована је и у музичкој и у балетској школи, које су похађали трагично настрадали ученици, такође и у школама у Смедереву и Младеновцу. 
Јуче је био састанак Савета родитеља и Наставничког већа. Договорено је и да се формирају локални савети за безбедност, у које су укључени сви државни ресори и јавне службе на локалном нивоу, они ће се ангажовати око подршке ученицима, њиховим родитељима и запосленима. 
Помоћ је потребна и, како се наводи, планирана је и за ученике свих школа у Србији, јер само сазнање о трагедији траума је за многе, посебно за децу и наставнике.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.