Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 13:23

Уницеф: Што мање извештавати о починиоцима

Начин на који медији извештавају о масовном насиљу, насиљу у породици, самоубиству може да утиче на друге људе и препоручује се да се што мање извештава о самим починиоцима, пише у препорукама које је Уницефова канцеларија доставила Удружењу новинара Србије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Упозорава се да други могу да се идентификују с њима или добију инспирацију, а једна од препорука медијима је да фотографију починилаца не објављују поред фотографије жртве.
"Немојте извештавати о догађају поједностављено или сензационалистички јер то може да дâ подстицај људима који желе негативан публицитет", једна је од препорука.
Међу последицама штетног извештавања је, наведено је, могућност инспирисања имитатора који у починиоцу виде узор или хероја.
"Одговорним извештавањем може да се смањи ризик", пише у Уницефовим препорукама које је проследио УНС.
Као корист по заједницу које има одговорно извештавање у препорукама је набројано да се на тај начин "пружа утеха преживелима, породицама, заједницама, укључујући и породицу починиоца".
Одговорно извештавање подстиче људе, пише у препорукама, да потраже помоћ себи или другима у случају повишеног ризика од штетних поступака.
Објављен је и позив да се за помоћ због емотивне патње и/или суицидалних мисли позове број за помоћ 116 111 (НАДЕЛ) и посети сајт svejeok.rs.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.