Izvor: RTS, 07.Maj.2023, 10:18

РТС се извињава због неутемељених изјава саговорника у програму о особама са аутизмом

Реагујући на гостовање професора ФПН-а Драгана Симеуновића, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", у Јутарњем дневнику, Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом наводи да је 4. маја изнет низ неутемељних тврдњи којима се Аспергеров синдром >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << доводи у везу са тероризмом. На такве тврдње, Савез је затражио мишљење професора Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Ненада Глумбића. Радио-телевизија Србије се извињава особама с аутизмом и њиховим породицама, уколико их је то гостовање на било који начин узнемирило.
Др Ненад Глумбић, редовни професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, рекао је да се термин Аспергеров синдром више званично не користи као ознака за високофункционални аутизам у званичним дијагностичким и класификационим системима.
Без обзира на то, аутизам је био и остао неуроразвојни поремећај који се, као и сви поремећаји из ове категорије, јавља у раном детињству. Аутизам се не може први пут јавити у пубертету, иако се дешава да се касно дијагностикује. Врло често се неке тврдње износе превише слободно, иако често нема поузданих доказа о стварној клиничкој дијагнози аутизма починилаца тешког кривичног дела", рекао је професор Глумбић.
Са друге стране, каже професор Глумбић, Бревер и сарадници налазе да повезивање криминала и аутизма у медијима подстиче негативне ставове према особама с поремећајем из спектра аутизма и стигматизацију целокупне популације особа с аутизмом.
"Стога је, макар и имплицитно повезивање аутизма с масовним убиствима ненаучна, неетичка и неодговорна пракса", рекао је Глумбић.
Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом наводи да је 4. маја изнет низ неутемељених тврдњи професора Факултета политичких наука Драгана Симеуновића, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.