Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 13:17

Уницеф: Важно је да се разговара у школама, да деца постављају питања и да добију одговоре

Трагедија у школи на Врачару покреће много питања, а једно од најважнијих је питање менталног здравља, истиче Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији. Посебно указује да подршка важна деци у тој школи, али и за децу у школама широм Србије. Савет Уницефа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да се ти разговори обављају у школама како би деца могла да постављају питања и да добију одговоре. Наглашава да као друштво треба да одговоримо на питање шта покреће насиље и колико смо на њега толерантни.
Дејана Костадинова каже да је била у шоку, као и свако људско биће када се деси таква трагедија и да жели да пошаље поруку саучешћа породицама жртава.

Истиче да овај трагичан догађај покреће многа питања и једно од важнијих је питање менталног здравља и подршке коју можемо пружити нашој деци.
"Постоје хитне мере које треба предузети, краткорочне, али и неке дугорочне које треба спровести. У овом тренутку је веома важно обрадити трауму индивидуално, али и као друштво и постоји потреба за опширном психолошком свој деци у тој школи и њиховим родитељима и родбини и наставницима", указала је Костадинова.
Та подршка, каже треба да буде доступна у школи али и у здравственом и и систему социјалне заштите. Такође, та подршка је важна не само за децу школе у којој се догодила трагедија, већ и за децу широм Србије.
"Наш савет је да се ти разговори обаве у школама како би деца могла да постављају питања и да добију одговоре", навела је директорка Уницефа.
Додаје и да, осим краткорочних мера, треба да одговоримо на питање - шта покреће то насиље и какво је окружење које покреће то насиље, као и колико смо на њега као друштво толерантни.
"Када одговоримо на ова питања, важно је створити систем који је фокусиран на превенцију која је кључна реч. Значи систем који мора да ради с децом, да идентификује ризике и да реагује", наглашава Костадинова.
Наводи да је једна од иницијатива коју је Уницеф покренуо обезбеђивање минималног пакета услуга које се односе на ментално здравље, "пилот модел три општине" заједно с Владом Србије. То су Суботица, Зрењанин и Крагујевац.
"Важно је променити перцепију унутар друштва, промовисати здрав животни стил,  поштовање разлика а не злостављање и промовисати позитивне вредности. Треба да променимо наратив о томе које позитиван лик. Значи не особа која се бије са свима, већ особа која решава проблеме. Зато је важно радити на томе да млади људи развије вештине да решавају проблеме", закључила је Костадинова. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.