Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 12:37

Милановић и Пленковић заједно на обележавању годишњице "Бљеска" у Окучанима

На обележавању 28. годишњице од војно-полицијске акције "Бљесак", током које је из Западне Славоније протерано најмање 15.000 Срба, у Окучанима су се, након дужег времена, на једном месту нашли председник и премијер Хрватске, Зоран Милановић и Андреј Пленковић, који >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << осим јавних препуцавања немају другу комуникацију.
За разлику од претходних година полагање венаца је протекло без инцидената, руковање двојице званичника није забележено, а судећи према фотографијама председник Сабора Гордан Јандроковић је поново био "тампон зона" између Милановића и Пленковића.
Пленковић је рекао да је војно-полицијска акција "Бљесак" била кључна операција за ослобађање великог дела територије Хрватске и омогућила је, како је казао, нормалну комуникацију ауто-путем.
"Важно је да младима пренесемо кључне тренутке Домовинског рата без којих не би било слободне Хрватске у којој уживамо данас. На нама је одговорност да унапредимо квалитету живота. Важно нам је да сви живе бољим стандаром", рекао је Пленковић.
Јандроковић је рекао да је "било неколико ослободилачких акција, али ова је била кључна", јер је, како је навео, "било јасно да ће овде пасти 'пројекат велике Србије'", пренела је Хина.
За само 36 сати из Западне Славоније, у операцији "Бљесак", планском удару хрватске војске, протерано је 15.000 Срба. У акцији је убијено или нестало 283 људи, међу њима 56 жена и осморо деце.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.