Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 10:08

Објављени детаљи масакра у Тексасу, ФБИ нема никакав траг о локацији нападача

Америчке власти настављају потрагу за Франсиском Оропезом (38) за којег се сумња да је убио пет особа у Тексасу, међу којима и једног дечака. ФБИ, међутим, нема никакав траг о томе где би он могао бити. У међувремену, амерички медији објављују детаље злочина. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Осумњичени за масакр у Тексасу је још на слободи и вероватно је наоружан пушком. Агент ФБИ у Хјустону Џејмс Смит рекао је током брифинга да је он "претња заједници".

Рекао је и да ФБИ нема никакав траг о томе где би Оропеза могао бити, али да нуди награду од 80.000 долара за информације које би довеле до његовог хапшења.
Гувернер Тексаса Грег Абот нуди 50.000 долара за информације о томе где је нападач.
Истражитељи су описали Оропезу као мушкарца хиспано порекла, високог око метар и 80 центиметара, са брадицом и кратком црном косом. Последњи пут је виђен у фармеркама, црној кошуљи и радничким чизмама.
Власти верују да имају оружје коришћено у нападу, пушку .223, али не знају да ли Оропеза носи мање оружје, рекао је шериф Грег Кејперс.
Истражитељи су пронашли Оропезин напуштени мобилни телефон и неколико комада одеће, додао је Кејперс.
Шерифова канцеларија округа Сан Хасинто и теренска канцеларија ФБИ-а у Хјустону помажу у лову.

Масакр се догодио у петак увече, након што су комшије затражиле од осумњиченог Франсиска Оропезе да престане да пуца у дворишту куће у Кливленду, у Тексасу, око 50 миља северно од Хјустона.
Канцеларија шерифа округа Сан Хасинто примила је позив око 23.30 због узнемиравања. Када су, међутим, стигли на лице места, пронашли су пет жртава на имању, истакао је Кејперс.
Троје малолетника који су пронађени неповређени, али прекривени крвљу, превезени су у локалну болницу. Две жртве пронађене су у спаваћој соби, телима штитећи двоје преживеле деце. Све жртве су из Хондураса, саопштила је полиција.

Како је шериф Кејперс раније рекао, комшије су замолиле осумњиченог да престане да пуца у дворишту јер је беба покушавала да заспи, док је он одговорио да ће радити шта хоће у свом дворишту.
Врло брзо је инцидент прерастао од узнемиравања до пуцњаве. Све жртве су погођене од врата навише, готово као да је реч о егзекуцији, рекао је Кејперс.
Идентификоване жртве Власти су идентификовале жртве: Соња Архентина Гузман (25), Дајана Веласкез Алварадо (21), Јулиса Молина Ривера (31), Хосе Џонатан Касарез (18) и Данијел Енрике Ласо Гузман (8).
Четири жртве су проглашене мртвима на лицу места. Најмлађи, осмогодишњи дечак, проглашен је мртвим у болницу, саопштила је полиција.
У кући је у тренутку масакра било још пет особа, али они нису повређени.
Власник куће у којој се догодио масакр говорио о тој вечери Вилсон Гарсија, који је власник куће, рекао је за КТРК да је породица припремала оброк када је Оропеза почео да пуца.
Гарсија је додао да се доселио пре три године и да до петка никада није имао проблема с комшијом. Гарсијина супруга и син су међу жртвама.

"Немам речи да опишем шта се догодило. Као да смо живи, али не живимо. Оно што се догодило је било заиста ужасно. Неким чудом сам успео да побегнем", рекао је Гарсија током бдења у недељу.
Наиме, једна жена пре него што је страдала рекла му је да изађе кроз прозор. "Рекла ми је да скочим кроз прозор јер су моја деца сада без мајке и један од нас је морао да остане жив да се брине о њима", рекао је он.
Две особе су, каже, погинуле штитећи његову ћерку од две и по године и сина од месец и по дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.