Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 11:35

Патријарх Порфирије освештао обновљену цркву у Мркоњић Граду

Патријарх српски Порфирије освештао је обновљени храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду којег су хрватске Оружане снаге и ХВО запалиле 1995. године.
Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни верници. Патријарху је саслуживало >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << свештенство Српске православне цркве.

Патријарх Порфирије поручио је у беседи да је православна вера обликовала народ да има свој идентитет.
"Црква Христова су врата истине, колико год неко рушио цркву - она се диже. Захвалан сам што сам са вама овде данас. Моја љубав је трајна и увек има места за вас у мом скромном срцу", истакао је патријарх.  
Он је указао да је исправно желети и тражити Господа, али да то треба радити на духовни начин.
Патријарх је обновљеном Храму и свештенству поклонио икону Светог Саве, а Орденом Светог Саве одликовао је највећег добротвора и кума Храма, Зорана Тегелтију, за показан лични ангажман и обнову храмова у Бихаћко-петровачкој епархији.
Великим добротворима проглашени су кабинет председника Републике Српске, Влада Републике Српске, привредници Младен Милановић, Тривун Милановић, други привредници, јавна и приватна предузећа и појединци.
Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на месту древне црквице која је изгорела у пожару који је 1883. године захватио Варцар Вакуф, како се некада звао тај град.
Хрватске Оружане снаге и ХВО запалили су храм 1995. године.
У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница и институције Републике Српске.
Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено грејање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.