Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 17:17

Смех, сарадња и учење у граду Краљевића Марка

Омладинска размена Еразмус+ прилика је да млади стекну нова искуства у иностранству. У пројекту "There is always a way" у Прилепу учествовало је тридесеторо младих људи из Италије, Шпаније, Летоније, Грчке, Северне Македоније и Србије. "Размена знања, искуства и нова познанства >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саставни су део омладинских размена", навела је Емилија Стојилковић из организације No limit Hub из Ниша, која је реализовала размену у партнерству са Инфо Фронтом из Прилепа.
Тридесеторо младих, проактивних људи из шест европских земаља, много различитости, а идеја иста и јединствена – боље међусобно разумевање, повезивање и сарадња. И све то у прелепом Прилепу, граду под Марковим кулама.
Ово су најважније по(р)уке са омладинске Еразмус+ размене на пројекту "There is always a way“, у ком су учествовали млади из Италије, Шпаније, Летоније, Грчке, Северне Македоније и Србије.
„Размена знања, искуства и нова познанства саставни су део омладинских размена. Много је сличних проблема и дилема са којима се млади људи у свету сусрећу па су овакве активности сјајна прилика да пробију културолошке баријере и развију осећај заједништва“, прича нам Емилија Стојилковић из организације No limit Hub из Ниша, која је реализовала размену у партнерству са Инфо Фронтом из Прилепа.
Ширење мреже контаката, усавршавање језика доприносе бољем разумевању међусобних потреба и пружају ширу слику о проблемима у свету, додаје Емилија.
"Млади људи на овај начин доприносе решавању актуелних проблема, дају идејна решења и предлоге, али и стичу искуства и незаборавне животне успомене".
Током боравка у Прилепу у Северној Македонији, млади су имали могућност да уче и размењују искуства. Говорило се о темама које су сами одабрали: критичко размишљање, сналажење у кризним ситуацијама, организација времена и финансијских ресурса, учење на даљину, фрееланцинг платформе...
Тимови састављени од учесника из различитих земаља заједно су истраживали, а потом презентовали своје радове. Организовано је и Интернационално вече на коме су учесници представили културе својих земаља, националну храну и пиће. Није могло, наравно, да прође без обиласка Прилепа и његових културолошких знаменитости.
Овакви сусрети само су мали "тизер" за подстицаје које Европска унија нуди младима и спорту у Србији. Образовање, мобилност и укљученост у доношење одлука, уз развој спорта и промоцију здравог живота – чији је Европска недеља спорта заштитни знак – одлика су сада већ чувеног програма Еразмус+.Овај програм, који за период 2021-2027. има буџет од 26 милијарди евра, током година окупио више од 16.000 младих људи из Србије.
Ако си млад, студираш или волиш спорт, ЕУ је уз тебе – пронађи више информација на www.eumogucnosti.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.