Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 10:54

Казне за убиства у саобраћају, између олакшавајућих околности и огорчења породице

Одлука Апелационог суда у Београду да за две године смањи казну затвора Лазару Галићу и осуди га на осам година, јер је у јулу 2021. године изазвао саобраћајну несрећу на Карабурми у којој је преминуо деветогодишњи Стефан Балић, изазвала је бурну реакцију јавности. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << За породицу дечака пресуда је неприхватљива, а правници указују да је суд одлучивао у оквирима закона.
Седам месеци од доношења првостепене пресуде, Апелациони суд у Београду је на захтев браниоца преиначио пресуду Лазару Галићу и за две године умањио казну затвора.

Као олакшавајућу околност суд је уважио чињеницу да је Галић, како се наводи, породичан човек. Као отежавајуће суд је ценио то да је до сада десет пута осуђиван, између осталог и два пута за кривична дела у саобраћају. У Галићевом досијеу је и шест саобраћајних прекршаја.
"Апелациони суд налази да је првостепени суд дао пренаглашен значај отежавајућим околностима које свакако стоје на страни окривљеног, а нешто мањи значај олакшавајућим околностима, због чега је Апелациони суд првостепену пресуду преиначио у погледу одлуке о казни и осудио га на јединствену казну затвора у трајању од осам година, налазећи да ће се остварити у потпуности сврха кажњавања", наводи се у саопштењу суда.
Апелациони суд је, кажу упућени, приликом смањивања казне вероватно узео у обзир олакшавајуће околности.
"Ако има малолетну децу о којој треба да брине, то Апелациони суд узима у обзир и на основу тога неретко се дешава да се казна смањи. У обзир се може узети и његово држање, да ли је признао кривицу. Овакви случајеви увек узнемире јавност. Али, правно гледано, ма колико нас то погађало, ово није убиство. Без обзира на смртну последицу, не постоји намера, окривљени није желео да изврши убиство", објашњава Ивана Миљуш, доцент Правнoг факултета.
Породица настрадалог дечака Стефана Балића и део јавности пресуду, на коју нема права жалбе, сматрају неправедном и неприхватљивом.
"Ја сам заиста потресен, тужан, огорчен, бесан, као и моја супруга. Међутим, у ситуацији смо да морамо да будемо сталожени због млађег сина, јер он не зна шта се дешава. Десет година је мало, осам још мање, једноставно ми смо на ивици живаца, још теже ми пада што ће он после две трећине казне бити слободан човек", истиче Михаило Балић, отац настрадалог дечака.
Судови у Србији, тврде стручњаци, кривична дела у саобраћају најчешће карактеришу као она која су ситуационог типа, извршена из нехата.
"Проблем је судска пракса, односно поимање судова, да кад се живот изгуби у неком другом кривичном делу, то више вреди него кад се изгуби у саобраћају. Ова пресуда нема везе са окривљеним, већ је одбрана става правосуђа да не смеју да се изричу високе казне за тешке саобраћајне незгоде. Такав став Апелационог суда је неприхватљив", наводи Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.
Према Кривичном законику, максимална затворска казна за кривично дело из безбедности јавног саобраћаја је осам година. Отац Стефана Балића каже да ће се заједно са другим родитељима деце настрадале на пешачким прелазима борити да се казне пооштре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.