Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 06:07

Амерички генерал: Украјинске снаге имају опрему и оружје за пролећну офанзиву; убијен сарадник листа "Република"

Рат у Украјини – 427. дан. Украјинске војне снаге имају сву потребну опрему, оружје и муницију да покрену пролећну офанзиву, оценио је командант НАТО снага за Европу, амерички генерал Кристофер Каволи. Украјински новинар који је радио као локални сарадник италијанске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Републике" убијен је хицем из снајпера на југу Украјине. Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је са украјинским колегом Володимиром Зеленским, први пут од почетка рата.
На истоку Украјине и даље бесне сукоби око Бахмута. Шеф паравојне групе "Вагнер" очекује почетак украјинске контраофанзиве после 2. маја, када се побољшају временски услови.

Јевгениј Пригожин је оценио да је украјинска офазива неизбежна и да су трупе те земље потпуно спремне да крену у пресецање јединица које предводи.
Кијев и Москва разменили су више од 80 заробљеника. Кијев наводи да су ослобођена 42 војника и два цивила.
Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је телефоном са украјинским колегом Володимиром Зеленским, први пут од почетка рата. Обавестио га је да ће Пекинг послати специјалне представнике у Украјину и са свим странама разговарати о решавању кризе у тој земљи. 
Специјалну кинеску делегацију, која ће бити упућена у Кијев и друге земље, предводиће бивши кинески амбасадор у Русији Ли Хуи.
Пекинг инсистира на хитном прекиду ватре, поручује председник Си, истичући да у нуклеарном сукобу нема победника и да сви треба да задрже хладнокрван став.
Володимир Зеленски поручује да нема мира по цену територијалних компромиса. Украјински председник за амбасадора у Кини именовао је бившег министра индустрије Павела Рјабикина.
Бела кућа поздравља разговор Сија и Зеленског, али сматра да је прерано рећи да ли ће то довести до мировног споразума Москве и Кијева.
Расте напетост и на северу Европе. Немачки и британски борбени авиони пресрели су три руске извиђачке летелице у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора.
Руско Министарство одбране саопштава и да су два руска бомбардера Ту-160, намењена стратешком ракетном наоружању, завршила планирани лет у трајању од 14 сати изнад неутралних вода Баренцовог и Норвешког мора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.