Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 23:16

Због неповерења у вакцине враћају нам се неке искорењене болести – како побољшати имунизацију

Проценат вакцинисаних у нашој земљи је низак и то отвара простор за болести за које се мислило да су искорењене. Одбијање вакцине повећава ризик од тежих облика болести, а најугроженији су млађи од пет и старији од 65 година, пацијенти са хроничним обољењима и медицински >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << радници.
Уз ватру и точак вакцина је један од највећих цивилизацијски изума, став је стручњака.

"Све вакцине које струка прописује су доступне становништву, квалитет тих вакцина је неупитан тако да нема разлога да се било каква фама везује за тему имунизације", поручује Драгана Вујичић из Министарства здравља.
Председник Форума пацијената Србије Марко Миловановић каже да људи морају да се освесте.
"Поготово млади људи да смо ми или пацијенти или ћемо бити пацијенти. Не постоји трећа ситуација, једноставно биологија нам је таква и да нема много простора за неодговорност", додаје Миловановић.
Ипак, они у примарној здравственој заштити тврде да су неинформисаност, али и неповерење у медицинаре узели маха. Најчешће "битке“ са родитељима воде због ММР вакцине.
"Околности које су до тога довеле су многоструке, али оно што је нама на примару важно је да одржимо поверење пацијената", наводи Ана Јеремић из Дома здравља Вождовац.
Против грипа наши грађани годишње приме 400.000 вакцина, али и то је мало, кажу у Институту за јавно здравље. У јеку пандемије проценат вакцинисаних против малих богиња пао је на 75 одсто.
"Имали смо почетком ове године епидемију малих богиња, истина малу, срећом, на подручју Подунавског округа која се и даље одржава", наглашава Владан Шапоњић из Института за јавно здравље Србије.
Најчешћа инфекција – респираторна јави се 10 милиона пута годишње. И док је једни преброде на ногама, за друге може бити кобна.
"Не желим да пацијента који је онколошки, на терапији, велику борбу водимо за његов живот да га изгубимо због неке респираторне инфекције. Тако да свим онколошким пацијентима саветујем да се вакцинишу", истиче Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију УКЦ Србије.
Европска недеља имунизације обележава се сваке треће недеље априла. Подсећа и колико је важно да вакцине буду доступне свима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.