Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 09:17

Покушај атентата на јапанског премијера

У јапанском граду Вакајами, на западу земље, у близини места где се налазио премијер Фумио Кишида, бачена је експлозивна направа. Први човек јапанске владе није повређен, а рањен је један полицајац. Нападач је ухапшен, а мотив напада није познат.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јапански медији јављају да је данас око 11 и по часова по локалном времену у граду Вакајами бачена експлозивна направа у смеру премијера Фумија Кишиде, који се у граду нашао како би подржао локалног кандидата своје Либерално-демократске партије.
Полиција префектуре Вакајама на лицу места је ухапсила 24-годишњег мушкарца из места Кавањиши у префектури Хјого, јавља дописник РТС-а из Источне Азије.
Премијер Кишида није повређен, а медији извештавају да је покушај атентата извршио незапослени младић по имену Рјуђи Кимура у тренутку када се председник владе припремао за говор.
У Јапану се ближе избори и премијер Кишида је у складу са у јапанској политици устаљеним обичајем посетио рибарску луку у граду Вакајами како би говором пружио подршку локалном кандидату своје партије на допунским изборима за парламент.
Кишида се убрзо након експлозије вратио редовним активностима и одржао говор у којем се извинио "што је изазвао забринутост људи", преноси јапанска национална телевизија ХНК.
"Извињавам се што сам изазвао забринутост код многих људи. Ми смо у усред важног изборног процеса избора за нашу земљу и у томе морамо бити заједно", рекао је Кишида.
Додао је да се нада да ће "важни избори за Јапан бити одржани".
Новинари у Земљи излазећег сунца већ спекулишу о томе да је осумњичени вероватно био инспирисан атентатом на бившег премијера Шинзо Абеа, који је убијен у јулу прошле године у граду Нари док је, такође на отвореном, пред окупљеним грађанима током предизборне кампање држао говор како би помогао кандидатуру тамошњег кадра Либерално-демократске партије.
Телевизија НХК јавља да је нападу повређен један полицајац, те да је атентатор у поседу имао две експлозивне направе, од којих је једну употребио.
Још увек нису познати детаљи о његовим мотивима.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.