Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 07:45

Макрон потписао спорни закон о реформи пензијског система у Француској

Председник Француске Емануел Макрон потписао је непопуларни закон о реформи пензијског система, који је и пре ступања на снагу изазвао вишемесечне протесте и штрајкове у Француској.
План реформе пензијског система у Француској званично је постао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << закон пошто је председник Емануел Макрон на њега ставио свој потпис, након што је у петак добио зелено светло од Уставног суда.

Деветочлани Уставни суд одобрио је кључне одредбе закона, укључујући подизање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, као и продужење радног стажа који је потребан за пуну пензију.
Одбачено је шест мање значајних предлога, укључујући обавезу да веће компаније објаве колико људи старијих од 55 година запошљавају, као и предлог склапања посебних уговора за старије раднике.
У одвојеној одлуци, Уставни суд је одбацио и предлог опозиције да се организује референдум грађана о питању пензијских реформи.
Протести широм Француске И пре ступања на снагу, Макронов план реформе пензијског система изазвао је вишемесечне протесте у градовима широм Француске, а незадовољни грађани су се и у петак увече, након одлуке Уставног суда, окупили у Паризу, Рену, Лиону, Ници, Марсељу...

Око 4.000 људи протестовало је испред зграде Градског већа у Паризу, а демонстранти су у центру престонице палили канте за смеће.
У Рену су запаљена врата полицијске станице, док су у Ници демонстранти бацали стаклене флаше на фасаду зграде префектуре, на шта је полиција одговорила воденим топом.
Макронова (Пирова) победа Потписивање непопуларног закона је Макронова победа, али аналитичари у Француској упозоравају да би могла бити Пирова пошто опозиција и синдикати најављују да неће одустати и позивају на нове масовне протесте првог маја.
Макронов рејтинг је близу историјског минимума јер су многи бирачи огорчени одлуком да по сваку цену прогура спорни закон, користећи посебан члан француског Устава који дозвољава Влади да усвоји закон без гласања у Парламенту.
Иако анкете показују да два од три Француза не желе да раде две године дуже, Макрон тврди да је промена неопходна да би се избегао годишњи дефицит у пензионом фонду, за који се, према владиним подацима, прогнозира да ће достићи 13,5 милијарди евра до 2030. године.
Tоком данашње посете катедрали Нотр Дам на годишњицу пожара у једном од симбол Париза, Макрон је истакао да је његов мото "никада не одустај".
Влада је саопштила да ће реформа пензијског система бити спроведена од 1. септембра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.