Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 14:57

Вучић: Трудићемо се да идемо ка компромисним решењима, али сам скептик

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије у Рашки, да ће бити повећана надокнада за наше људе на Косову и Метохији са 11.000 на 20.000 динара. Истиче да ћемо се и даље трудити да допринесемо дијалогу, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да идемо ка компромисним решењима иако је скептик, јер не види никакву жељу код људи у Приштини да се мир сачува и да се поштују елементарна права нашег народа.
Александар Вучић је, у обраћању после састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, изјавио да је за наше људе на КиМ најважније повећање надокнаде са 11.000 на 20.000 динара.

"Ту смо обухватили запослене у 'Симпу', 'Јумку', 'Трепчи' такође. То је веома значајно за стотине породица на Косову и Метохији. Укупна помоћ и подршка у новоизведеним пројектима и уз директну финансијску подршку је око 28-29 милиона евра, плус све ово ново што смо прихватили, додатних 12 до 14 милиона евра. Дакле, више од 40 милиона евра", навео је председник.
Истиче да су то добре вести за наше људе на Косову и Метохији.
"Наравно, говорили смо и углавном слушали наше сестре и браћу са КиМ с каквим се све проблемима суочавају. Ми ћемо се трудити да допринесемо дијалогу, да идемо ка компромисним решењима, иако сам, да будем искрен, скептик, јер не видим никакву жељу код људи у Приштини да се мир сачува и да се поштују елементарна права нашег народа", поручио је Вучић.
Председник је указао да би било какав сукоб на КиМ био сукоб са НАТО-ом, а не са Приштином.
Поручио је да ћемо учинити све да то избегнемо, као и да се нада да нећемо доћи у ситуацију у којој то не можемо да избегнемо.

Рекао је да зна шта људи на КиМ желе, али да не жели да добија од њих аплаузе, већ да уради оно што је могуће како бисмо сачували људе и њихове животе.
"Прогутајте то што морате да прогутате и урадите оно што је добро за народ, нисте изабрани да бисте имали изборе свака три дана и да бисте добијали аплаузе, већ да урадите оно што је неопходно за своју земљу", истакао је Вучић.
"Ради се на визној либерализацији и за Србе са КиМ" Вучић је рекао да се на питању визне либерализације, која би обухватила и Србе са Косова и Метохије, ради у оквиру дијалога између Београда и Приштине.
На констатацију да грађани Србије имају визну либерализацију од 2009, те да се најављује да ће приштинске институције то добити следеће године, а да Срби са КиМ са пребивалиштем на КиМ то немају, те да ли Влада може нешто да уради, Вучић је рекао да се ради на томе у оквиру дијалога.
"То питање смо постављали од почетка и никада нам то нису дали управо због њихове жеље да покажу да је Косово суверена држава и зато су то одбијали, али сада у оквиру дијалога већ на првој сесији баш то питање смо поменули када су они почели да говоре о визној либерализацији. Мислим да је готово немогуће да искључе Србе са КиМ, а који не желе да буду нечији туђи држављани, тако да ћемо некаква решења да тражимо и верујем да ћемо успети да нађемо", рекао је Вучић.
Не мисли да ће то бити сутра, али верује да ће до краја године успети да се пронађе некакво решење.
"Србија није и неће извозити муницију Украјини" Председник је поново поручио да Србија није и неће извозити муницију Украјини, као и да не постоји ниједан папир који би доказао супротно.
"Ми продајемо муницију, али не Украјини и Русији. Када Турској, Чешкој Шпанији продамо, јасно је где може да заврши, водимо рачуна о овоме", одговорио је Вучић на питање новинара о документима који су процурели из Пентагона, а који говоре да је наводно Србија продавала оружје Украјини.
Вучић је додао да ће Србија наставити да улаже и извози свуда где је дозвољено.
"Нећемо ни у НАТО, нити у неки источни савез" На питање зашто је пажњу у јавности изазвала војна вежба "Платинасти вук", у којој учествују Војска Србије, Војска САД и још 10 држава, Вучић је указао да је то седма таква вежба.
"Те вежбе нашим војницима доносе нова знања, те вежбе нашим војницима доносе бољу борбену готовост, свакако то значи побољшање капацитета наше војске", рекао је Вучић.
Истакао је да је Србија војно неутрална и да своју позицију војне неутралности неће да мења.
"Нема никаквих закулисних игара и превара и не знам чега. Не, нећемо у НАТО, нећемо ни у један војни савез, ни у онај источни, нећемо нигде. Хоћемо сами да чувамо своју земљу и своје небо", казао је Вучић.
Поново је позвао грађане да 22. априла у Батајници присуствују приказу војног наоружања, опреме и муниције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.