Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 06:07

Велики пад откупне цене кукуруза, ратари у проблему

Очекивања да ће се продајом житарица које су биле на чувању у силосима платити пролећна сетва, нису се обистинила. Разлог је велики пад откупне цене и слаба тражња за кукурузом, пшеницом, сојом и уљаном репицом. Краткорочни кредити за финансирање сетве су неповољни. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Кукуруз је коштао након бербе 34 динара за килограм, а данас десет динара мање. Ко је чувао кукуруз очекујући раст цене, изгубио је зараду и платио трошкове складиштења. Александра Поморовачки из Горњег Брега ће и поред тога сејати седам хектара кукуруза, а трошкове сетве ће покрити у сарадњи са задругом.

"Гледамо заједно са нафтом и са осталим, са семенима, значи укупно је 80.000 динара, док је са закупом преко 120.000-130.000 динара улог по хектару", наводи Александра.
Сушна прошла година ратаре наводи да се окрену културама које боље подносе недостатак влаге.
"Једино сунцокрет ћу да сејем и чуо сам да је поскупљење негде око 25 посто од прошле године. Највероватније кредитом ћу финансирати, и од прошле године имам кредит за ђубриво и за семе", каже Михаљ Ишпановић, пољопривредник из Мужље.
Задруге које користе кредит за финансирање сетве, трошкове банкарске камате морају да обрачунају произвођачима које финансирају. Тренутно се то не исплати, оцењује стручњаци.
"Кажу да десет посто траже. Десет посто у овом тренутку не можете направити на пољопривредним производима. Тако да ми нисмо узели кредит. Доста робе смо добили на консигнацију. Доста робе смо добили под условом да ако је продато-продато, ако не – можемо да вратимо", рекао је Јожеф Шандор, ЗЗ "Напредак" Горњи Брег.
Пад цена житарица ратарима је однео планирану зараду. Пшеница је била 39, сада је 23 динара за килограм. Уљана репица обећава добар род, али не и цену. Тренутно је око 41 динар за килограм, скоро дупло ниже него лане.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.