Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 15:29

Хуманост на делу, за помоћ болеснима у Грачаници

Неколико хуманитарних акција организовано је протеклих дана у општини Грачаница, на централном делу Косова и Метохије, како би се помогло дванаестогодишњем Андрији Павићу и Немањи Миладиновићу.
Андрија Павић из Грачанице болује од Дишенове >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << мишићне дистрофије, а Немања Миладиновић (27 година) од малигног тумора тестиса, због којег му је урађена хируршка интервенција и подвргнут је хемиотерапијама.

Како би помогли Андрији Павићу васпитачице и полазници предшколске установе "Ђурђевак" у Грачаници организовали су Хуманитарни Васкршњи базар.
"Сав новац отићи за лечење Андрије Павића. Васпитачице су учествовале креативно, радиле су и за викенд, такође и деца, али и родитељи су нам помогли. Слаткиши су прављени код нас у кухињи, али су их и родитељи правили код куће. Колико знамо за лечење Андрије потребно је више од 3.000 евра месечно, па смо ми донели одлуку да сав новац донирамо њему", навела је директорица "Ђурђевка" Радица Парлић.
За редовну терапију Андрији је до краја живота потребан лек гиваностат. Има га једино у Италији. Месечна доза кошта 3.500 евра. Андријини родитељи су незапослени, живе од социјалне помоћи и дечијег додатка.
Због прогресивне болести Андрија је био приморан да напусти редовно школовање.
За Немању Миладиновића из Горње Гуштерице код Грачанице одлазак за Београд и боравак у болници његову породицу кошта и до 2000 хиљаде евра месечно због чега је сваки динар драгоцен и усмерен на лечење овог младића. 
Крајем августа 2022. године јак бол који је осетио у пределу бубрега Немању је натерао да се за помоћ обрати лекарима у Будви, где је боравио због посла. У тамошњем Дому здравља речено му је да је узрок песак у бубрезима. Ординирана му је терапија после које се младић осећао боље.
Два месеца касније Немања добија несносне главобоље, а потом и отеклине на препонама. После детаљних анализа којима је подвргнут у болници у Грачаници али и у Приштини дијагностикован је малигни тумор тестиса након чега је кренула његова интензивна борба са овом опаком болешћу.
Више од сто просветних радника са централног Косова учествовало је на хуманитарном турниру у малом фудбалу и одбојци који је одржан у Доњој Гуштерици и са 175.000 динара прикупљене помоћи подржало је лечење Немање Миладиновића.
"Помогли су нам и Драганове колеге из Електро техничке школе у Сушици, фризерски салон "Лаки" из Грачанице, градоначелница Љиљана Шубарић, многи људи, нека ми не замере ако неког не споменем јер сам узбуђена, па не могу свега да се сетим... Хвала од срца свим добрим људима и даће Бог да се Немања излечи и да могу свима добрим да узвратим..." прича потрешена Немањина мајка Словенка.
Новчана помоћ потребна Немањи Миладиновићу за наставак лечења може да се уплати код Комерцијалне банке на следеће жиро рачуне:
Динарски: 205-9001031584557-94
Девизни: 9031025788848
ИБАН: Рс 35205903102578884815
назначити: ПОМОЋ ЗА ЛЕЧЕЊЕ НЕМАЊЕ МИЛАДИНОВИЋА
Новчана помоћ потребна Андрији Павићу за наставак лечења може да се уплати на следеће жиро рачуне:
Динарски: 205-9001031565005-65
Девизни: 9031031313339
ИБАН: Рс 35205903103131333959
Назначити: Ивана Павић -  мајка детета

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.