Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 13:55

Министри Ружић и Жигманов честитали Међународни дан Рома

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и министар просвете Бранко Ружић честитали су Међународни дан Рома припадницима ромске заједнице и ромским институцијама и организацијама.
Министар Томислав Жигманов >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је истакао да је неопходно подизање свести о проблемима са којима се суочавају Роми којих, према попису становништва из 2011. године, у Србији живи 147.604 и по броју су трећа национална мањина у Републици.

"Влада Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећује велику пажњу унапређењу положаја припадника ромске националне заједнице, њиховом укључивању и интеграцији у друштво. То се чини у партнерству са бројним министарствима, јединицама локалне самоуправе као и ромским организацијама, пре свега са Националним саветом ромске националне мањине, на различите начине и са различитим програмским садржајима, свесни да ти процеси, ако желимо да буду успешни, никад не иду ни брзо ни лако, и да све што је до сада урађено, ма колико било значајно, још увек није довољно", навео је Жигманов.
Каже да је у важећим документима дефинисан главни циљ – унапређење квалитета живота Рома и Ромкиња, уз уважавање људских и мањинских права, елиминисање дискриминације и циганизма као облика расизма, као и постизање веће социјалне укључености Рома и Ромкиња у свим сегментима друштва.
Жигманов истиче да Република Србија посвећено и предано ради на остварењу Стратегије кроз примену Акционог плана.
"Ресорно министарство ради и на јачању институционалних структура и оквира на националном, али и локалним нивоима за решавање изазова са којима се Роми суочавају кроз успостављање Координационог тела за унапређење положаја Рома и Ромкиња, кроз мрежу локалних координатора за ромска питања и кроз усвајање акционих планова на локалном нивоу. Очекује се скоро формирање новог сазива Координационог тела којим ће председавати председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а чији ће чланови бити скоро сви министри у Влади", навео је Жигманов.
Међународни дан Рома Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог обележиће у Сомбору богатим програмом који припрема у партнерству са Координационим телом за унапређење положаја и социјално укључивање Рома и Ромкиња.
Ружић: Настојимо да задржимо ромску децу у образовном систему Министар просвете Бранко Ружић честитао је Међународни дан Рома и Ромкиња који је, како каже, и национални празник свих нас који живимо у заједници са Ромима, делећи вредности интеркултуралности.
Ружић истиче да је дефинисање свеобухватне јавне политике према ромској заједници и друштвеног деловања немогуће без активне улоге Рома и да зато је Национални савет ромске националне мањине партнер Министарству просвете у утврђивању јавних политика у области образовања.
Каже да се дуги низ година реализују афирмативне системске мерe којима се подстичу деца ромске националности на образовање.
"Захваљујући афирмативној мери уписа ученика припадника ромске националности у средње школе и високообразовне установе до сада уписано више од 16.500 средњошколаца и приближно 2.000 студената. Ову афирмативну меру, која је заправо подстицај за улаз у образовни систем, прате и друге мере додатне подршке као што су стипендије, менторска подршка, педагошки асистенти, као и добијање ученичког и студентског дома под повољнијим условима. Њима настојимо да задржимо децу ромске националности у образовном систему и превенирамо осипања", наведено је у честитки министра Ружића.
Ружић истиче да образовни систем Србије негује мултинационалност и мултикултуралност и да се у школама у Србији може изучавати изборни предмет ромски језик са елементима националне културе у основним школама.
"Овај изборни програм чува од заборава богату ромску културу, историју и језик, а овај предмет похађа у просеку 3.000 ромских ученика сваке школске године. У систему је ангажовано и приближно 65 наставника ромског језика", наведено је у честитки министра просвете.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.