Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 21:32

Апостолски нунције: Света Столица остаје принципијелна у ставовима о КиМ

Света Столица остаје принципијелна у својим ставовима када је реч о једнострано проглашеној независности Косова, изјавио је у Суботици апостолски нунције, амбасадор Свете Столице у Србији, надбискуп Санто Ганђеми.
Апостолски нунције Санто Ганђеми >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекао је да се политика Ватикана није мењала од сусрета папе Фрање и председника Александра Вучића 2019. године.

"Света Столица остаје принципијелна у својим ставовима када је реч о једнострано проглашеној независности Косова. Наравно да пратимо све оно што се овде дешава у дијалогу између две стране и, такође, као верници молимо за то да се нађе решење које је прихватљиво за обе стране, мир и стабилност о којој сањају ови народи", рекао је новинарима апостолски нунције Ганђеми.
Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се надбискупом Ганђемијем, који ће у Суботици боравити до недеље.
"Како упознајем Суботицу, видим три примата овог града, а то су културни примат, дакле ово је град са великим културним потенцијалом, потом видим туристички потенцијал и дијалошки, што се тиче суживота различитих етничких и верских заједница", казао је Ганђеми.
Градоначелник Суботице и амбасадор Свете Столице у Србији су на састанку у Зеленој сали Градске куће разговарали о потенцијалима Суботице и Палића, посвећености локалне самоуправе развоју добрих односа међу људима различитих култура и религија и сарадњи са Католичком црквом, као и о значају очувања мира и стабилности, што је, као је рекао Стеван Бакић, и главна политика Републике Србије.
"Искористићу и ову прилику, као што сам то учинио и у нашем разговору, да надбискупу Ганђемију у име Града Суботице и лично име изразим захвалност на принципијелном ставу Свете Столице и по питању поштовања суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, и по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и на подршци коју пружа Србији у процесу европских интеграција", истакао је градоначелник Бакић.
Подршка Каритасу Он је казао да локална самоуправа има изузетну сарадњу са свим црквама и верским заједницама у Суботици, да им годинама помаже и да настоји да подршку коју им пружа континуирано унапређује путем јавних конкурса где ће додељивати средства за суфинансирање пројеката цркава и верских заједница.
Подржаваће и програме добротворне организације Католичке цркве "Каритас" која делује у области друштвено-хуманитарног рада.
На крају је додао и да је извесно да ће Суботица подржавати и рад Бискупијске класичне гимназије "Паулинум", као и одржавање најзначајнијих манифестација у које је укључена Католичка црква.
Како је најављено у званичном протоколу Суботичке бискупије, представник Ватикана имаће низ активности у Суботици, а последња два дана посете биће уприличена Вазменим бдењем у суботу, 20 сати, односно Светом мисом која ће бити на дан Христовог ускрснућа од 10 часова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.