Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 20:05

Кућа или стан, несклад између жеља и могућности

Кућа или стан, дилема многих који желе да реше стамбено питање. То, међутим, није само питање жеље, већ и могућности. Протеклих година расле су и цене квадрата и цене грађевинског материјала.
У градовима широм земље све се више руше куће на чијим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се местима дижу зграде. У престоници, парцеле достижу и цену од милион евра, а у елитним зонама попут Дедиња, Сењака и Врачара и више милиона евра. Изградња кућа у граду је скупа, и за многе грађане недоступна. Зато се многи одлучују за зидање куће на периферији градова.

"Много се брже долази до грађевинских дозвола ван територија града и људи се одлучују да праве куће од у просеку 100 квадрата на периферији града, кошта као 30 квадрата стана сада у Београду. Цена изградње зависи од тога где градите, каква је то земља, каква је структура, шта имаш од инфраструктурних пројеката и прикључака", рекла је архитекта "Контент консалтинг тима" Данијела Рабреновић.
За градњу куће од 100 квадратних метара на периферији града или у селу потребно је пет ари плаца који коштају од 6.500 до 20.000 евра, за пројекат је потребно платити од хиљаду и по до три хиљаде евра, таксе за прикључење на инфраструктурну мрежу коштају од хиљаду до три хиљаде евра, а за изградњу куће по систему кључ у руке у стандардној опреми до 70.000 евра.
Услед повећања цена грађевинског материјала, како на глобалном тако и на нашем тржишту, цене изградње кућа у Србији порасле су од почетка године за 30 одсто.
"У овој години 15 посто нам је повећање цемента опекарија, значи гитер, блок, цигла, све оно што је потребно за зидање поскупело је 20 посто ове године", каже Горана Јошић из компаније "Изоламент".

Пројектанти кажу да је од чврсте градње куће, уколико имате плац у свом власништву, повољнија градња монтажне куће.
"Предност у односу на зидану градњу: што је брже – за 60 дана се кућа може саградити, кључ у руке и просечна цена је око 700 евра по квадрату. У односу на чврсту градњу у основној верзији, 30 посто је јефтинија монтажна градња", каже Иван Луковић из компаније "Монтажна кућа Ива" из Ивањице.
За разлику од инвеститора који зидају зграде уз помоћ банкарских кредита, за градњу приватних кућа кредитирање је још у повоју.
"Неко ко би хтео да гради кућу за сопствену породицу, за индувидуално становање, то је непрепознатљиво код банака јер је партнер банци правно лице уз обезбеђење средстава које би се продајом или рентирањем тог објекта који се гради могло да се врати, зато је тај случај јако редак код нас за разлику од окружења у иностранству", каже инвестициони саветник "Импрофа" Ненад Стошић.
Стручњаци наглашавају да би се зидало више кућа, када би на целој територији Србије била уређена планска документа, и комплетно изграђена инфраструктура са прикључима за струју, воду и канализацију у приградским срединама. Да та област индивидуалне градње није довољно стимулисана види се и по броју нелегалних објеката, који се деценијама увећава. До сада их има више од два милиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.