Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 20:03

Повратак ноћног воза Љубљана – Београд, када путници могу да очекују стару линију

Поновно успостављање ноћног путничког воза на релацији Љубљана–Београд било је главна тема на састанку ресорних министара Словеније и Србије.
Повратак ноћног воза Београд – Љубљана преко Загреба, први је задатак министара две земље договорен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Бледу.

"На предлог мог колеге, како бисмо боље продубили сарадњу и са Италијом, Аустријом, Хрватском, одлучили смо да предложимо формирање заједничког тела како би шински превоз искористили максимално за превоз и путника и терета“, рекла је Аленка Братушек, министарка инфраструктуре Словеније.
"Причали смо о ноћном возу, који је идеја министарке Братушек, ми смо то прихватили и нама је то веома важно и драго ми је што се очигледно сви разумемо, да ћемо значај дати развоју железнице која је еколошки и бржи начин превоза“, рекао је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Рентабилност путничког воза од Љубљане до Београда потврђена је и након састанка са директором словеначких железница.
Словеначке железнице могу већ за два месеца да учине да ноћни воз функционише, каже Душан Мес, генерални директор "Словенске железнице". "Највећи проблем је расподела трошкова између све три железнице, због мишљења да је воз нерентабилан", рекао је Мес.
"Уз помоћ транспортне заједнице решавају се ти проблеми и сигурна сам да ћемо до краја године имати покренуте возове које смо имали пре короне“, каже Анита Димоски, помоћница министра за железнички и интермодални транспорт.
Од Београда до Љубљане има око 550 километара пруге, од чега 119 у Србији, 316 у Хрватској и 115 у Словенији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.