Izvor: RTS, 02.Apr.2023, 20:30

Парламентарни избори у Финској, опозициона партија има тесну предност над странком Марин

Финска опозициона десничарска Национална коалициона партија (НЦП) одржала је тесно вођство нa парламентарним изборима, освојивши 20,8 одсто гласова. Социјалдемократска партија премијерке Сане Марин је друга са 20,7 одсто подршке, а онда следи националистичка Партија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Финаца са 18,6 одсто, на основу 40,1 одсто пребројаних гласова.
Британска агенција Ројтерс истиче да је реч о раним резултатима, као и да тесна предност финске опозиционе партије над странком Сане Марин може да се преокрене.

Симпатизери 37-годишње из целог света,  Сане Марин сматрају лидерком нове генерације, али се у Финској суочила са критикама због одласка на журке и великих трошкова владе.
Уколико се НЦП задржи на првом месту, њихов лидер Петери Орпо ће прву добити шансу да окупи већину у парламенту, па би ери Сане Марин највероватније дошао крај, додаје британска новинска агенција.
НЦП је у претходне две године водио у анкетама, али се предност претходних месеци истопила. Та странка обећава да ће смањити јавну потрошњу и зауставити раст јавног дуга, који је достигао 70 одсто БДП-а откако је Марин преузела владу 2019. године.
Орпо је оптужио Марин да је срозала финску економску резинстентност у време када се енергетска криза у Европи, услед рата у Украјини, одразила јако на Финску, а трошкови живота повећали.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.