Izvor: RTS, 01.Apr.2023, 20:04

Ђукановић или Милатовић – сутра дан одлуке у Црној Гори

У Црној Гори сутра је други круг председничких избора. Ко ће водити државу наредних пет година – Мило Ђукановић или Јаков Милатовић одлучиће нешто више од пола милиона грађана са правом гласа.
У Црној Гори на снази је изборна тишина и тај мук политичара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << би бирачима требало да да прилику да размисле и одлуче за кога ће сутра гласати.
Процене о резултату сутрашњих избора су врло неизвесне, али уколико вила Горица сутра добије новог станара за Црну Гору ће то бити велика промена.
Наиме, током више од три деценије на челу државе су била само три председника у шест мандата и то увек из исте – Демократске партије социјалиста.
Између два изборна круга доминантне су биле теме евроинтеграција и економије – Мило Ђукановић се препоручује као европски државник, који је Црну Гору увео у НАТО и на европски пут, а Јаков Милатовић као нова, млада снага, која носи промене, обећава владавину права, економски развој и наравно, такође пут ка чланству Црне Горе у Европској унији.
Последњих неколико дана кампање реторика је била оштрија – помињао се великосрпски национализам, српски свет, а са друге стране уништавање предузећа и дискриминација грађана.
ТВ дуел, поруке и оптужбе У самој завршници кампање, у синоћњем дуелу председничких кандидат на јавном сервису Црне Горе пале су, између осталог, и тешке речи: Јаков Милатовић је поручио Ђукановићу да је последњи европски диктатор и да је време да оде, а Ђукановић њему да је неваспитан, варалица и да Црну Гору гура уназад.
У дуелу који је трајао готово два и по сата Мило Ђукановић и Јаков Милатовић укрстили су ставове и критике на пољу унутрашње политике, економије, европског пута, корупције и криминала и односа са земљама региона.
За кандидата покрета Европа сад назадовало се на сваком пољу, а за то одговорност приписује Ђукановићу. Актуелни црногорски председник Милатовића види као неискусног политичара сколоног популистичким мерама.
"Још једна историјски важна прекретница за Црну Гору, наравно на њима се бира и председник државе, на њима се догађа прво полувреме јединственог изборног циклуса, који ће се звршити 11. јуна на парламентарним изборима, када ће Црна Гора добити владу. У свим тим изборима Црна Гора треба да потврди да ли остаје првржена свом европском циљу", рекао је Мило Ђукановић, председнички кандидат ДПС-а.
“Желим да у наредном периоду Црна Гора буде земља свих нас, да се никада нико не буде нашао дискирминисаним у нашој Црној Гори, да се не понови оно што се понављало деведесетих година, претходних година, када је увијек један народ у Црној Гори дискриминисан од стране господина Ђукановића и његовог режима“, поручио је Милатовић.
Пристојност кампање за први круг, добрим делом пренела се и на претходне две недеље, оцењују аналитичари. Очи кандидата биле су уперене у нове гласове. Лидеру ДПС-а потребна је дијаспора за очекивани резултат, лидеру покрета Европа сад поверење гласача кандидата који су 19. марта испали из трке.
“Црногорски бирачи су у доста прилика показали да су негдје политички зрелији, врло често и од самих политичара. Они имају своје тржиште и они дају своја обећања и оне оптужбе за које вјерују да им доносе најлакше и најјефтиније гласове. Међутим, то не мора да значи да се заиста и дешава. Када ставите ово у контекст парлементарних избора који врло брзо слиједе, треба размишљати о томе да Европа сад највише расте на рачун партија које су их подржале декларативно овде. Дакле, ви морате негде заштити своје бирачко тијело, јер се врло брзо морате опет измјерити на тим изборима“, објашњава Ана Ненезић из Центра за мониторинг и истраживање из Црне Горе.
После 26 година други круг избора У другом кругу грађани Црне Горе последњи су пут бирали председника пре 26 година. Ти избори остали су упамћени и по рекродној излазности од 73 одсто. Посматрачи не очекују толику излазност овога пута, али очекују већу него пре две недеље, када је на биралиште изашло 64 процента грађана Црне Горе.
Бирачка места биће отворена од 7 до 20 часова.
Право гласа има више од 542.000 грађана, а први прелиминарни резултати очекују се око 21 сат.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.