Izvor: RTS, 01.Apr.2023, 08:17

Данас отварање деонице пута Нови Београд – Сурчин, са којим изазовима су се суочили грађевинари

Деоница Нови Београд - Сурчин, дуга око осам километара, која се данас отвара, биће најбржа веза тог дела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем Милош Велики. Пројектант "Чајна комјуникејшн констракшн компани” Немања Мутић говорио је за РТС о изазовима са којима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су се грађевинари суочили приликом изградње ове деонице.
Церемонија отварања деонице почиње у 11 часова, а свечаности ће присуствовати председник Србије Александар Вучић.

И док су Новобеограђани раније морали до Добановаца, па обилазницом да се укључују на ауто-пут, сада ће то моћи да учине директно саобраћајницом која почиње од кружног тога између Војвођанске улице и Др Ивана Рибара.
Немања Мутић, пројектант “Чајна комјуникејшн констракшн компани”, рекао је да је изградња саобраћајнице трајала нешто дуже од предвиђених 18 месеци, пре свега због нерешених имовинско-правних односа.
“Последња кућа уз Виноградску улицу срушена је 7. марта и онда смо кренули јако офанзивно, 24 дана радили смо даноноћно, у три смене“, рекао је Мутић.
Истакао је да је проблем представљало и то што је реч о широј зони корита реке Саве, где има доста подводних вода, систем Галовице. Указује да у овом делу има и кишне и фекалне канализације, телекомуникационе и електроенергетске инфраструктуре, чега нема када граде ауто-путеве.
“Пут није много дугачак, али има доста објеката јер систем Галовице је изузетно комплексан. Не тражимо оправдање, ту смо да радимо“, рекао је Мутић.
Градња почела у марту 2021. године Градња је почела крајем марта 2021. године, а том саобраћајницом, која има урађену и бициклистичку стазу и тротар за пешаке, излаз на аутопут "Милош Велики" биће скраћен за око 10 километара, јер више неће морати да иду преко аутопута Београд - Загреб.
Kомерцијални уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин потписан је са компанијом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", а његова вредност је 70,5 милиона евра.
Та деоница ауто-пута "Милош Велики" је била грађевински веома захтевна, јер пролази кроз насељено подручје.
Возачи ће моћи да се укључе из Војвођанске улице и Јурија Гагарина на Новом Београду.
Градска магистрална саобраћајница Нови Београд - Сурчин пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час.
Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак. Има и бициклистичку стазу.
Kрај ове деонице је код следеће велике петље у Сурчину, после које почиње ауто-пут "Милош Велики".
Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.